Må betale for mottak av SMS
I Norge og Europa for øvrig har mottak av SMS ikke vært noe man er vandt å betale for. I USA krever imidlertid flere av mobiloperatørene mellom fem og ti cents, omtrent 25- til 50 øre, for hver tekstmelding en amerikaner mottar. Nå vil også to av de største operatørene i nabolandet Canada innføre en lignende ordning, og kundene er forståelig nok opprørt over planene.
Canadas industriminister har nå engasjert seg i saken og sendt brev til mobiloperatørene Bell og Telus med krav om forklaring, etter at de har gitt kundene sine beskjed om at de snart må betale 15 Canadiske cents, eller 75 norske øre, for hver tekstmelding de mottar.
Bytter operatør
Ifølge Intomobile.com kommer mange Telus- og Bell-kunder til å bytte over til konkurrerende mobilselskaper som Virgin Mobile og Rogers dersom forslaget settes ut i live. Kaan Yigit, analytiker i Solutions Research Group, sier til Cbc News at han tror mange vil bli forferdet over å måtte betale for mottak av SMS.
- Kunden har mye mindre kontroll over hvilke tekstmeldinger de mottar, så det er en forferdelig opplevelse å måtte betale for en slik sak, sier Yigit.
- For eksempel kan en fjortenåring får 30 gratulasjonsmeldinger på bursdagen sin og bli sittende igjen med regningen, legger han til.
Tvinger kundene til pakkeløsning
En annen analytiker Cbc News har snakket med tror planen om å kreve penger for mottak av tekstmeldinger innføres for å tvinge kundene over på en abonnementsplan med inkluderte- eller fri bruk av SMS.
- Du kan bli kvitt 15-cents-gebyret med en pakkeløsning. Det er sannsynligvis det operatørene vil oppfordre deg til å gjøre, sier Steve Yang fra IDC Canada til Cbc News.
Myndighetene blander seg inn
Industriminister i Canada Jim Prentice har skrevet brev til Telus og Bell, i et forsøk på å få operatørene til å gjøre om planene sine. Ifølge Globeandmail.com ønsker Prentice først og fremst å beskytte forbrukerne i denne saken.
- Jeg tror dette var en lite gjennomtenkt avgjørelse, sier Prentice.
- Selv om jeg ikke har et behov for å blande meg inn i forretningsavgjørelsene til to private selskaper, har jeg en plikt som industriminister å beskytte forbrukernes interesser når det blir nødvendig, sier han.