Nyhet

Nå kommer filmen om datapionéren Alan Turing – med norsk regissør

«The Imitation Game» blir en påkostet Hollywood-film.

Det er nok ikke alle temaer innen datateknologi som er spesielt egnet som materiale for spenningsfilmer, men et av dem må sies å være det begivenhetsrike livet til en av de mest sentrale personene i datamaskinens historie, Alan Turing.

Dette ser det ut til at filmprodusentene i Hollywood nå har fått med seg, for nå kan blant andre The Verge melde at filmen om den geniale briten er underveis.

Norsk regissør

Filmen har fått tittelen «The Imitation Game» og tar først og fremst for seg Turings arbeid for å knekke tyskerenes koder under andre verdenskrig, som ble et viktig bidrag til den allierte seieren. Filmen vil også fokusere på Turings personlige problemer knyttet til hans homoseksuelle legning, noe som var svært tabubelagt på den tiden.

Rollen som Turing spilles av den britiske skuespilleren Benedict Cumberbatch, som tilfeldigvis også spilte Julian Assange i WikiLeaks-filmen «The Fifth Estate». En enda mer interessant opplysning er at filmen får en norsk regissør, nemlig Morten Tyldum, som blant annet stod bak suksessen «Hodejegerne».

«The Imitation Game» blir dermed Tyldums første amerikanske film, og etter traileren å dømme er det en ganske påkostet affære vi har i vente. Ifølge Filmweb er den norske premieredatoen 25. desember i år.

Viktig pionér

Turing regnes av mange som de mest innflytelsesrike personen i datateknologiens historie. Etter å har jobbet med kodeknekking under andre verdenskrig designet han den såkalte ACE-maskinen (Automatic Computing Engine), som var en av de aller første elektroniske, programmérbare datamaskinene.

Omtrent på samme tid arbeidet han også med å programmere Manchester Mark 1, oppfølgeren til verdens første RAM-baserte datamaskin «Manchester Baby», som vi har omtalt tidligere. Turing var også blant de første som var opptatt av kunstig intelligens, og lanserte på 50-tallet den såkalte «turingstesten».

Traileren til «The Imitation Game» ser du under.

Alan Turing ble tiltalt for sin homoseksuelle legning: I fjor ble han endelig benådet, 60 år etter sin død »

Les også
Håndskrevne notater fra datapionéren Alan Turing skal auksjoneres bort
Les også
Snart skal WikiLeaks-grunnleggeren trolig forlate sin trygge havn
Les også
Påstår at Turingtesten endelig er «bestått»
Les også
Denne datamaskina knekket tyskernes koder
Les også
Pionéren innen datavitenskap er benådet
annonse