Til hovedinnhold

Facebook eksploderer på mobil

Viktig milepæl passert for Zuckerberg & co.

For første gang har Facebook flere aktive brukere som logger inn via mobil enn via PC. Utviklingen speiler en generell utvikling der surfetiden fra mobil øker, mens surfing via PC faller.

– I dag er det ingen tvil. Facebook er et mobilselskap. Våre ivrigste brukere ser nå på Facebook som et verktøy for deres iPhone- eller Android-telefon sa Facebook-sjef Mark Zuckerberg på en telefonkonferanse med analytikere onsdag.

Mobilannonser sto for 23 prosent av Facebooks inntekter i fjerde kvartal 2012. I tredje kvartal var andelen 14 prosent, så veksten skjer i høyt tempo.

Mobilinntekter vokser i rekordfart

Ved utgangen av 2012 hadde Facebook 1,06 milliarder aktive brukere per måned, en økning på 25 prosent fra året før. Av disse brukerne logget 680 millioner seg inn fra en mobil plattform. Samtidig som stadig flere bruker Facebook, går bruken ned. Antall minutter amerikanske brukere er på Facebook falt med fem prosent i siste kvartal.

Daglig har Facebook 618 millioner aktive brukere. Også blant disse klatret mobilbrukerne til topps for første gang i fjerde kvartal 2012.

84 prosent av Facebooks inntekter kommer fra annonser, og flere store annonsører har fått opp øynene for tjenesten. Den amerikanske dagligvaregiganten Wal-Mart hadde for eksempel 50 millioner mobilannonser på Facebook i 2012.

Ser etter flere inntektskilder

Facebook tjener også penger på sosiale spill som Zyngas Farmville gjennom å få en del av inntektene, men selskapet håper på sikt å bli standardplattformen for mobilspill fra alle utviklere.

Andre potensielle inntektsgivende prosjekter som fortsatt er i startgropa er Facebook Gifts, der du kan kjøpe virtuelle gaver til venner, og en tjeneste som tar et lite beløp for å la deg sende meldinger til folk du ikke er venn med.

Når det gjelder den nye søkefunksjonen Graph Search er denne fortsatt i beta og kun tilgjengelig på Facebooks web-plattform. Zuckerberg har tro på at også søkefunksjonen har et inntektspotensial på sikt.

Les også om hvorfor det i 2013 blir enda viktigere for norske bedrifter at nettsidene fungerer knirkefritt på mobil og nettbrett

annonse