Til hovedinnhold

Svensk TV-pirat fikk 42 millioner kroner i bot

Må også i fengsel for å ha delt TV-kanaler ulovlig.

iStock Photo

I jakten på piratene har vi allerede sett en del eksempler på enkeltpersoner som har lidd ganske dramatiske skjebner. Det siste tilfellet var en pirat som ble saksøkt for svimlende 200 millioner kroner for å ha spredt UFC-kamper på nettet.

Nå har det oppstått et nytt tilfelle, og det ganske nærme våre egne hjemtrakter. Den svenske avisen Göteborgs-Posten melder nemlig om en svensk pirat som står overfor enorme erstatningbeløp, men ikke på grunn av nedlasting eller deling på Internett.

Delte TV-kanaler

Den aktuelle piraten har i stedet drevet med det som kalles «cardsharing». Dette er en praksis som innebærer å gi TV-kunder ekstra billig, ulovlig tilgang til betal-TV-kanaler ved å dele på det samme TV-kortet gjennom å koble seg på en sentral server.

I dette tilfellet skal piraten ha tilbudt cardsharing til rundt 2000 kunder, blant annet fra en butikk i Stockholmsområdet, som hver betalte mellom 1000 og 1500 kroner i året for tilgang til hele TV-utvalget til Canal Digital og Viasat.

Dette er en pris som tilsvarer cirka én tiendedel av et lovlig abonnement, og praksisen skal har foregått fra 2007 til 2011, altså ganske lenge. For handlingene sine ble piraten av retten idømt hele 42 millioner kroner i bot.

Fikk også fengselsstraff

Av disse skal 20 millioner betales til Viasat og 22 millioner til Canal Digital. I tillegg ble piraten dømt til fengsel i ett år og tre måneder for gjerningen. Saken ses på som den største TV-pirat-saken i Sverige noensinne.

Den tiltalte skal ha nektet for forholdet i retten, men etter å ha ransaket huset og butikken som mannen jobbet i skal politiet blant annet ha funnet dekoderutstyr som ble brukt til den ulovlige kanaldelingen.

Piratvirksomhet er på ingen måte trygt: Dersom du har lastet ned denne filmen kan du være i trøbbel »

annonse