Til hovedinnhold

Pirat saksøkt for 200 millioner kroner

– Jeg beklager skadene jeg har forårsaket, sa den forskremte 27-åringen.

Derek Hatfield/Shutterstock.com

I den evigvarende kampen for å få bukt med piratkopiering går innholdsprodusenter ikke av veien for å peile seg inn mot enkeltpersoner. I fjor kunne vi for eksempel melde om en svenske som måtte ut med en bot på 4 millioner kroner for opplasting av én film, og tidligere i år ble en Simpsons-pirat idømt en bot på saftige 60 millioner kroner.

Nå melder nettstedet TorrentFreak om et nytt, tilsvarende tilfelle, og denne gangen er det snakk om en enda mer uoverkommelig pengesum.

En 27-årig mann fra New York ble nemlig for kort tid siden saksøkt for vanvittige 32 millioner dollar, litt over 200 millioner kroner, for å ha drevet med omfattende, ulovlig deling av opphavsbeskyttet materiale på Internett.

Spredte UFC-kamper

Den saksøkte skal nærmere bestemt ha vært ansvarlig for opplasting av store mengder UFC-kamper på nettet. UFC (Ultimate Fighting Championship) er en organisasjon som arrangerer turneringer med kampsportutøvere fra en rekke ulike grener, og har vokst kraftig i popularitet de siste årene.

27-åringen skal ha lastet opp UFC-kamper i lang tid, men i mai satte UFC-eieren Zuffa altså en effektiv stopper for virksomheten. I tillegg til å få det skremmende erstatningkravet i fanget har den saksøkte piraten også blitt beordret av retten til å gi fra seg alt av informasjon og utstyr som er blitt benyttet i piratvirksomheten.

Dette inkluderer fysisk utstyr som er blitt brukt til opptak av kampene, men også opplysninger om domener og brukerprofiler på nettsider som piraten eventuelt har benyttet i aktivitetene sine.

Det skal nå være inngått et forlik mellom piraten og Zuffa, men detaljene rundt dette er ikke kjent. Dermed er det uvisst hvor mye piraten faktisk har punget ut med, eller hvorvidt han har punget ut i det hele tatt.

Beklager handlingene

Han har nok uansett fått seg en støkk, og i en kommentar til forliket la piraten seg helt flat og kom med en uforbeholden unnskyldning til rettighetshaveren.

– Jeg beklager overfor UFC for enhver skade påført som et resultat av den ulovlige distribusjonen av opphavsbeskyttede UFC-sendinger. Jeg erkjenner nå skadene som er forårsaket av mine handlinger. Det er mitt håp at jeg kan lære av denne vanskelige perioden, og jeg vil også si til alle UFC-pirater at det ikke er verdt risikoen, sa han.

UFC på sin side er glade for resultatet og uttalte at de satte pris på 27-åringens samarbeid når det gjelder å beskytte organisasjonens eiendom. Organisasjonen mener de har lært mye av saken som vil hjelpe dem videre i kampen mot den ulovlige delingen.

Det blir stadig mer utrygt å være pirat: Dersom du har lastet ned denne filmen kan du være i trøbbel »

(Kilde: TorrentFreak)

annonse