Til hovedinnhold

Slik tar du TV-signalene med deg på mobilen

Disse triksene gir deg favorittprogrammene samme hvor du er.

Bra: TV-apper

Er du avhengig av å se «Skal vi danse» på lørdagskvelden? Eller synes du det er trist å gå glipp av fotballkampen du har på betalkanalen hjemme, bare fordi du tilfeldigvis ikke er i din egen stue når kampen går? Fortvil ikke – det finnes råd. Her viser vi deg hvordan du gjør det.

Mange TV-tjenester virker ikke utenfor hjemmenettverket der mottakeren din står, noe som har skapt et marked for tjenester som TV 2 Sumo. Men hvorfor betale for et Sumo-abonnement, når du allerede må betale for å se TV 2 hjemme? Dessuten virker ikke Sumo heller, om du forsøker å benytte tjenesten fra et nett med en utenlandsk IP-adresse.

I det følgende skal vi se på tre løsninger som får deg forbi disse hindringene. Vi starter med den enkleste, som som er å utnytte TV-stasjonenes egne mobiltjenester. Så fortsetter vi med de alternative nettbaserte løsningene, før vi ser på muligheten for å koble deg til TV-mottakeren du har hjemme via en enkel boks på innsiden av hjemmenettverket ditt.

Bra: Nettbaserte tjenester

Nettbaserte tjenester handler om å utnytte de mobiltjenestene TV-tilbyderne har. Under har vi satt opp en oversikt over hvilke tjenester det dreier seg om. Dette er tjenester som lar deg se TV på mobilen via TV-stasjonenes egne apper. Husk at enkelte kan tilby apper med innhold begrenset til spesielle hendelser, for eksempel fotball.

NRK

NRK har en god og gratis mobiltjeneste med mye innhold. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no).

Om favorittprogrammene dine går på NRK er løsningen enkel. Last ned NRKs gratisapp til mobilen, og du får tilgang til alle NRKs kanaler direkte. I tillegg kan du bla i et arkiv der du kan se programmer som har vært sendt tidligere. Hvilke programmer du finner i arkivet er avhengig av hvilke rettigheter NRK har til disse. Serier du følger med på vil normalt være på nett i én til fire uker etter at de ble sendt.

Dagsnytt kan du se flere år etter at sendingen gikk på lufta, mens programmer som Nytt på nytt er tilgjengelig i fire uker.

Løsningen er gratis, men det er begrenset hva du får tilgang til om du er i utlandet.

TV 2 Sumo

Med TV2 Sumo kan du se alle TV2-s kanaler direkte, men bare om du er i Norge eller bruker VPN med norsk IP-adresse. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no).

TV 2 har en løsning som minner om NRKs, men her kreves det at du har et abonnement for å se sendingene. Abonnementet koster 129 kroner i måneden for tilgang til alt unntatt engelsk fotball, og 299 kroner om du vil ha Sumo Premium med «tilgang engelsk fotball og alt annet innhold».

I TV 2s brukeravtale heter det at «tjenesten er primært innrettet mot det norske territorium. Kunden vil imidlertid – innenfor de rammer hvor geografisk begrensning er iverksatt (geobloc) - kunne benytte tjenesten ved opphold i utlandet. Omfang av slik tilgang vil fra TV 2 Sumos side variere uten at slike endringer kan påberopes som kontraktsstridige.»

Kort fortalt betyr dette at noe innhold vil være tilgjengelig fra utlandet, mens det meste ikke er det. Du kan lese mer om hvordan du omgår dette på neste side, i vårt tips for deg som vil se TV over VPN (Virtuelt Privat Nettverk).

TV Norge/Dplay

Også TV Norge har en tjeneste for strømming av TV. Tjenesten kalles Dplay, og her får du kanalene TV Norge, Fem, Max, Vox, Discovery, TLC og Animal Planet. I tillegg kommer et arkiv med programmer som TVNorge har rettigheter til, for eksempel 106 episoder av Big Brother, eller 14 episoder med Asbjørn Brekke-show.

Er du usikker på om serien du ønsker å se ligger ute på tjenesten, anbefaler Dplay at du kikker igjennom listen over alle programmer på forsiden av tjenesten. Innholdet er dynamisk og oppdateres fortløpende avhengig av rettigheter. Informasjon om hvor lenge episodene er tilgjengelige får man ved å klikke på episodene.

Dplay koster 39 kroner per uke, 79 kroner per måned, eller 759 kroner per år.

Dplay app finnes til iPad, og denne fungerer bra. Men TVNorge har også utviklet Android-appen TVNorge Pluss, som ikke virker med noen av de ti telefonene vi forsøkte å installere appen på.

TV3 Play

TV3s løsning heter TV3 Play, og gir tilgang til TV3, Viasat 4, TV6 og MTV. Denne skiller seg fra de andre tjenestene ved at alle programmene går i opptak. Du kan med andre ord ikke følge TV3 eller de andre kanalene direkte, og dermed faller tjenesten utenfor det som er tema for denne artikkelen.

Innholdet er finansiert med reklame, så du trenger ikke noe abonnement for å bruke TV3 Play.

Andre tjenester som gir deg TV-serier på mobilen er Netflix, HBO og Viaplay. Her tilbys filmer og TV-serier, men siden det ikke tilbys direktesendt TV holder vi disse tjenestene utenfor i denne oversikten.

Fordeler:

 • Krever ingen forkunnskaper
 • Innhold tilpasset mobile enheter
 • Arkiv som lar deg se sendinger du ellers ville gått glipp av
 • Mulighet for å pause sendinger, eller gå tilbake i tid
 • God kvalitet ved god 3G/4G-dekning eller tilstrekkelig rask Wi-Fi

Ulemper:

 • Med unntak av NRK og TV3 må du betale for innholdet
 • Du får ikke tilgang til alle kanalene du har hjemme
 • Mye av innholdet er ikke tilgjengelig utenfor Norge
 • Du trenger en app for hver tilbyder
 • Med Windows Phone får du bare Sumo og NRK

Bli med oss til neste side og les hvordan du kan bruke disse tjenestene også fra utlandet >>

Bedre: VPN i hjemmenett

Bedre: Tilleggstjenester over VPN i hjemmenett

Med VPN i hjemmenettet kan du ta innholdsleverandørenes stuetjenester med deg ut i verden. (Skjermdump: Espen Irwing Swang, Tek.no).

Noen av TV-distributørene gir deg flere kanaler i én pakke. Men disse tjenestene er svært begrenset så snart du kommer utenfor rekkevidde av hjemmenettverket ditt. Dette problemet kan du omgå ved å sette opp en VPN hjemme.

Løsningen med VPN i hjemmenettet ditt er nok ikke den enkleste å få til, men om du først har satt den opp, vil du kunne bruke de nettbaserte tjenestene også utenfor Norges grenser.

Her må vi altså skille mellom to typer oppsett.
Den ene løsningen handler om å koble seg til Internett via en VPN med norsk IP-adresse. Det gir deg en norsk identitet, slik at du kan se nettbaserte TV-tjenester ment for det norske markedet også når du er i utlandet. Det er den samme løsningen mange bruker for å se amerikanske TV-serier fra Netflix eller Hulu, men da via en VPN med amerikansk IP-adresse. Denne løsningen er omstridt, og Hulu gjør sitt beste for å stikke kjepper i hjulene for VPN-brukere. Innholdsprodusentene ønsker at også Netflix skal bannlyse VPN-brukere.

Den andre løsningen handler om å gå ett skritt videre. Her beveger du deg fra å ha en VPN-løsning som bare gir norsk IP-adresse, til å benytte en tunell inn ditt eget hjemmenettverk. Det siste er nemlig en forutsetning om du vil bruke de mest avanserte av tjenestene – Altibox TV Overalt, C More eller Get på mobil, Nettbrett eller PC.

Det er enkelt å sette opp VPN på mobilen, men det kan være litt verre å få det til å fungere i hjemmenettet. (Skjermdump: Espen Irwing Swang, Tek.no).

Disse gir deg tilgang til alle kanalene du betaler for, men bare om du surfer via hjemmenettverket. Hva du får tilgang til utenfor hjemmenettet vil variere, men inkluderer uansett ikke de mest populære betalkanalene.

Å sette opp en VPN for å se norsk TV fra utlandet er ikke vanskelig. Det enkleste er antakelig å kjøpe tilgang til en VPN-server, som for eksempel OverPlay. Det koster deg ca 10 dollar i måneden. Med konto hos en VPN-tilbyder kan du gå til mobilens innstillinger for trådløst og nettverk.

Herfra kan du nå legge til VPN og PPTP-VPN med brukernavn, passord og serveradresse til VPN-tjenesten du har valgt. Vil du bruke flere VPN-koblinger er det lurt å gi konfigurasjonene navn som gjør det enkelt å velge riktig, som VPN jobb, VPN privat, VPN Norge eller VPN USA.

Husk at det er forskjell på hastigheten de ulike VPN-tilbyderne gir. Vi har sjekket noen av de mest brukte tjenestene for å måle hvilke som er de raskeste:
Disse VPN-tjenestene er raskest

Å sette opp en VPN-server i hjemmenettet er noe mer komplisert. Enkelte rutere har mulighet for å fungere som VPN-sentraler, og det finnes også programvare som lar deg bruke en PC som VPN-server.

En NAS (Network-attached storage) er en minneenhet du kobler til hjemmenettverket, normalt for å kunne ta backup av private maskiner, eller for å kunne dele filer uten å måtte starte datamaskinen filene kommer fra (filserver). Har du en slik NAS kan du ofte legge inn programvare som åpner for å bruke NAS-en som port inn til nettverket ditt. En del NAS-er kommer med denne programvaren ferdig installert, slik at det eneste du behøver å gjøre er å konfigurere innstillingene.

Les også: Tester av NAS

Fordeler:

 • Du får tilgang til alt innholdet du betaler for hjemme
 • Du har full kontroll over mottakeren din, og kan starte opptak
 • Du får tilgang til leiefilmer fra TV-leverandøren din
 • Med god mobildekning eller Wi-Fi får du TV-bilder av høy kvalitet på mobil eller nettbrett.
 • Du kan pause eller gå tilbake i tid

Ulemper

 • Du må ha en VPN-server i hjemmenettet
 • Krever abonnement hos Get, Altibox, Viasat eller Canal Digital.
 • Canal Digital tilbyr ikke TV på mobil til parabolkunder som kun har Norgespakken.
 • Oppsettet er krevende

På neste side viser vi hvordan du får tilgang til alt, også uten VPN >>

Best: TV-strømming uten VPN

Best: Strømming via Slingbox

Slingbox finnes i flere varianter. Denne kan kobles til tre ulike kilder og overføre signalene til mobilen din via Internett. Boksen har Ir-sender så du kan fjernstyre kildene. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no).

Dette er den beste måten å hente TV-signalene på, ettersom den gir deg samme TV-opplevelse når du er på farten som du har hjemme. Du kjøper en liten boks som du plasserer sammen med TV-mottakeren hjemme, og så lar du signalene fra TV-mottakeren til TV gå via denne boksen. Boksen kobler du til Internett, og dermed kan du nå den fra hvor som helst i verden. En liten Ir-sender overfører kontrollsignaler fra slingboxen til apparatene du henter TV-signalene fra.

Du får en virtuell fjernkontroll på mobilskjermen, og kan styre apparatene som om du sitter ved TV-en. Det er riktig nok litt forsinkelse, så du må ha en smule tålmodighet.

Oppsettet er enkelt, og krever normalt ikke at du har inngående kjennskap til ruterkonfigurering. Programvaren som følger med hjelper deg med automatisk oppsett av porter i ruteren, slik at du slipper å fikle med dette på egenhånd.

Du kan imidlertid støte på rutere som ikke lar seg konfigurere med den automatiserte tjenesten. Da må du manuelt sette opp ruteren slik at innkommende forespørsel peker til IP-adressen på din Slingbox.

Brannmur til besvær

Siden dette oppsettet er forskjellig fra ruter til ruter, er det ikke mulig å gi en entydig oppskrift på hvordan du går frem. Ruteren er for øvrig den boksen bredbåndsleverandøren din har plassert hjemme hos deg, og som forbinder hjemmenettet ditt med omverdenen. Boksen inneholder sikkerhetsløsninger som skal gjøre det vanskeligere for uvedkommende å koble seg til dine maskiner, og det er disse sikkerhetsløsningene som kan være litt besværlige.

Den enkleste måten å gå frem på er at du kobler opp en SlingBox slik bruksanvisningen forklarer. Om dette ikke fungerer (oftest går det smertefritt), må du altså sette opp portene i ruteren manuelt. Ikke la deg skremme om dette er ukjent farvann for deg. Det finnes tjenester som hjelper deg med oppsettet for nettopp din ruter, som PFConfig fra Port Forward.

Vil du prøve deg frem på egen hånd, er løsningen å finne frem til start og sluttport i ruteroppsettet for porttildeling. Her skriver du 5001 på begge steder, og i feltet for IP-adresse skriver du IP-adressen til Slingbox-en din. Denne finner du når du følger bruksanvisningen for oppsettet av boksen.

Om IP, ruter og tilordning av porter høres gresk ut, så er det altså ikke så vanskelig som det kan virke. Skulle du kjøre deg helt fast, har du sikkert en kjenning som gjerne hjelper deg med dette. Alternativt kan du også høre i forumet vårt.

Her er noen av fordelene og ulempene med denne løsningen:

Fordeler:

 • Gir deg alle kanalene du har hjemme
 • Gir tilgang samme hvor i verden du befinner deg
 • Kan styre opp til tre kilder avhengig av Slingbox-modell (kamera, sattellittmottaker, hjemmekino eller liknende).
 • Enkel tilkobling med nettbrett eller mobiltelfon via appen.
 • Fungerer med PC, Mac, iOS, Android og Windows Phone
 • Ingen ekstra abonnementskostnader

Ulemper:

 • Krever investering i en Slingbox
 • Boksen må plasseres nær kilden
 • Bildekvaliteten begrenses av hastigheten på nettverket ditt
 • Enkelte rutere må konfigureres manuelt
 • Bare én ekstern tilkobling om gangen.
 • Overstyrer kanalvalg for de som måtte sitte hjemme og se på TV når du tar kontrollen

Her kan du lese mer om bruk av VPN-tilkobling

Mer om
annonse