Guide

Slik tar du TV-signalene med deg på mobilen

Disse triksene gir deg favorittprogrammene samme hvor du er.

Bra: TV-apper

Er du avhengig av å se «Skal vi danse» på lørdagskvelden? Eller synes du det er trist å gå glipp av fotballkampen du har på betalkanalen hjemme, bare fordi du tilfeldigvis ikke er i din egen stue når kampen går? Fortvil ikke – det finnes råd. Her viser vi deg hvordan du gjør det.

Mange TV-tjenester virker ikke utenfor hjemmenettverket der mottakeren din står, noe som har skapt et marked for tjenester som TV 2 Sumo. Men hvorfor betale for et Sumo-abonnement, når du allerede må betale for å se TV 2 hjemme? Dessuten virker ikke Sumo heller, om du forsøker å benytte tjenesten fra et nett med en utenlandsk IP-adresse.

I det følgende skal vi se på tre løsninger som får deg forbi disse hindringene. Vi starter med den enkleste, som som er å utnytte TV-stasjonenes egne mobiltjenester. Så fortsetter vi med de alternative nettbaserte løsningene, før vi ser på muligheten for å koble deg til TV-mottakeren du har hjemme via en enkel boks på innsiden av hjemmenettverket ditt.

Bra: Nettbaserte tjenester

Nettbaserte tjenester handler om å utnytte de mobiltjenestene TV-tilbyderne har. Under har vi satt opp en oversikt over hvilke tjenester det dreier seg om. Dette er tjenester som lar deg se TV på mobilen via TV-stasjonenes egne apper. Husk at enkelte kan tilby apper med innhold begrenset til spesielle hendelser, for eksempel fotball.

NRK

NRK har en god og gratis mobiltjeneste med mye innhold. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no).

Om favorittprogrammene dine går på NRK er løsningen enkel. Last ned NRKs gratisapp til mobilen, og du får tilgang til alle NRKs kanaler direkte. I tillegg kan du bla i et arkiv der du kan se programmer som har vært sendt tidligere. Hvilke programmer du finner i arkivet er avhengig av hvilke rettigheter NRK har til disse. Serier du følger med på vil normalt være på nett i én til fire uker etter at de ble sendt.

Dagsnytt kan du se flere år etter at sendingen gikk på lufta, mens programmer som Nytt på nytt er tilgjengelig i fire uker.

Løsningen er gratis, men det er begrenset hva du får tilgang til om du er i utlandet.

TV 2 Sumo

Med TV2 Sumo kan du se alle TV2-s kanaler direkte, men bare om du er i Norge eller bruker VPN med norsk IP-adresse. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no).

TV 2 har en løsning som minner om NRKs, men her kreves det at du har et abonnement for å se sendingene. Abonnementet koster 129 kroner i måneden for tilgang til alt unntatt engelsk fotball, og 299 kroner om du vil ha Sumo Premium med «tilgang engelsk fotball og alt annet innhold».

I TV 2s brukeravtale heter det at «tjenesten er primært innrettet mot det norske territorium. Kunden vil imidlertid – innenfor de rammer hvor geografisk begrensning er iverksatt (geobloc) - kunne benytte tjenesten ved opphold i utlandet. Omfang av slik tilgang vil fra TV 2 Sumos side variere uten at slike endringer kan påberopes som kontraktsstridige.»

Kort fortalt betyr dette at noe innhold vil være tilgjengelig fra utlandet, mens det meste ikke er det. Du kan lese mer om hvordan du omgår dette på neste side, i vårt tips for deg som vil se TV over VPN (Virtuelt Privat Nettverk).

TV Norge/Dplay

Også TV Norge har en tjeneste for strømming av TV. Tjenesten kalles Dplay, og her får du kanalene TV Norge, Fem, Max, Vox, Discovery, TLC og Animal Planet. I tillegg kommer et arkiv med programmer som TVNorge har rettigheter til, for eksempel 106 episoder av Big Brother, eller 14 episoder med Asbjørn Brekke-show.

Er du usikker på om serien du ønsker å se ligger ute på tjenesten, anbefaler Dplay at du kikker igjennom listen over alle programmer på forsiden av tjenesten. Innholdet er dynamisk og oppdateres fortløpende avhengig av rettigheter. Informasjon om hvor lenge episodene er tilgjengelige får man ved å klikke på episodene.

Dplay koster 39 kroner per uke, 79 kroner per måned, eller 759 kroner per år.

Dplay app finnes til iPad, og denne fungerer bra. Men TVNorge har også utviklet Android-appen TVNorge Pluss, som ikke virker med noen av de ti telefonene vi forsøkte å installere appen på.

TV3 Play

TV3s løsning heter TV3 Play, og gir tilgang til TV3, Viasat 4, TV6 og MTV. Denne skiller seg fra de andre tjenestene ved at alle programmene går i opptak. Du kan med andre ord ikke følge TV3 eller de andre kanalene direkte, og dermed faller tjenesten utenfor det som er tema for denne artikkelen.

Innholdet er finansiert med reklame, så du trenger ikke noe abonnement for å bruke TV3 Play.

Andre tjenester som gir deg TV-serier på mobilen er Netflix, HBO og Viaplay. Her tilbys filmer og TV-serier, men siden det ikke tilbys direktesendt TV holder vi disse tjenestene utenfor i denne oversikten.

Fordeler:

  • Krever ingen forkunnskaper
  • Innhold tilpasset mobile enheter
  • Arkiv som lar deg se sendinger du ellers ville gått glipp av
  • Mulighet for å pause sendinger, eller gå tilbake i tid
  • God kvalitet ved god 3G/4G-dekning eller tilstrekkelig rask Wi-Fi

Ulemper:

  • Med unntak av NRK og TV3 må du betale for innholdet
  • Du får ikke tilgang til alle kanalene du har hjemme
  • Mye av innholdet er ikke tilgjengelig utenfor Norge
  • Du trenger en app for hver tilbyder
  • Med Windows Phone får du bare Sumo og NRK

Bli med oss til neste side og les hvordan du kan bruke disse tjenestene også fra utlandet >>