Til hovedinnhold

Har du lastet ned denne filmen?

Da kan du være i trøbbel.

Helga Esteb/Shutterstock.com

Det er ingen nyhet at både film- og musikkbransjen har blitt vesentlig mer aktive og utålmodige når det gjelder kampen mot ulovlig fildeling på nettet, noe som blant annet har gjort at Google nå er nedlesset med hele én million forespørsler daglig om å fjerne piratlenker.

Nettstedet TorrentFreak kan nå melde om et nytt tilfelle av pirat-klappjakt, denne gangen fra det amerikanske filmstudioet Lionsgate.

Stor actionfilm lekket på nett

Studioet slapp nylig den store actionfilmen The Expendables 3 med blant andre Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone i rollene. Den amerikanske premieredatoen var 15. august, men allerede i juli ble filmen lekket på nettet i nær DVD-kvalitet, hvor den ble nedlastet over 100 000 ganger i løpet av 12 timer.

Det likte Lionsgate svært dårlig og gikk dermed ganske hardt til verks i et forsøk på å renske nettet for kopier av filmen. Studioet har allerede saksøkt hele seks fildelingsnettsider, noe som førte til at de aktuelle nettstedene ble pålagt av retten å stanse delingen av filmen. I tillegg fikk Lionsgate også anledning til å dekke økonomiske tap med midler fra nettstedene.

Studioet har også sendt ut flere hundre tusen krav om fjerning av lenker til piratversjonen av filmen, noe som faktisk førte til at mange lenker etter hvert forsvant fra nettet.

Går etter individer

Lionsgate har imidlertid ikke stanset der, og det siste fremstøtet fra studioet innebærer å gå etter inviduelle pirater. Det har de gjort ved å sende ut advarsler til Internett-tilbydere, som igjen bes om å sende advarslene videre til hver enkelt nedlaster.

Disse advarslene har også nådd pirater som bruker såkalte «seedboxes». Dette er i korte trekk eksterne servere som kan leies av selskaper og brukes til å laste ned torrenter for deg. Tjenesten brukes gjerne av pirater for å gjøre det vanskeligere for andre å oppdage ulovlig nedlasting, men ser altså ikke ut til å ha hjulpet i dette tilfellet.

Foreløpig ser det ut til at Lionsgate nøyer seg med advarsler, og det er uvisst om studioet planlegger konkrete rettslige skritt mot individuelle nedlastere. Som TorrentFreak meldte har dette imidlertid skjedd tidligere, da over 23 000 individuelle nedlastere ble saksøkt for å ha lastet ned den første Expendables-filmen i 2011.

Det blir stadig enklere å være pirat: Nå har filmskapernes store skrekk fått Chromecast-støtte »

annonse