Til hovedinnhold

Blir Jolla et nytt mobileventyr fra Finland?

Lanseringsdatoen for den nye mobilen med Sailfish OS er klar.

Jolla/montasje V. Haugen

Det var en gang slik at Nokia mistet sin dominans i mobilmarkedet, og etter hvert ble de også solgt til Microsoft. Dette falt mange finner tungt for hjertet, for selskapet hadde gitt landet mye positiv oppmerksomhet i utlandet, og ikke minst mange arbeidsplasser i Finland.

Nå kan muligens et nytt, finsk mobileventyr starte med Jolla. Det nye mobilmerket har sitt utspring fra nettopp Nokia, og de menneskene som jobbet med MeeGo-operativsystemet og Nokia N9.

Lansering denne måneden

Ifølge Engadget vil den første Jolla-mobilen komme i salg 27. november i Helsinki, altså om knapt halvannen uke. Opplysningen stammer fra Jollas Twitter-konto og nettside, hvor de også meddeler at de 450 første til å forhåndsbestille mobilen blir invitert til lanseringen (for sent nå).

Videre kommer det frem at den finske operatøren DNA vil distribuere den første Jolla-mobilen i Finland. I tillegg kan du kjøpe Jolla via produsentens nettbutikk, og etter hvert også via forhandlere utenfor Finland. Foreløpig har vi ingen informasjon på om Jolla vil satse på det norske markedet, men det skal være mulig å bestille mobiler uten operatørlås via nettbutikken.

Foto: Jolla

Nytt operativsystem

Jolla vil utvilsomt by på noe nytt og annerledes, i forhold til konkurrerende mobilprodusenter. Først og fremst gjelder det operativsystemet. Her har finnene nemlig satset på Linux-baserte Sailfish OS, som er en videreføring av blant annet MeeGo.

Windows Phone var også noe helt annerledes, men har først nå begynt å stable på plass et brukbart utvalg av apper og tjenester, noe som virker helt avgjørende for å lykkes. Men hva med Sailfish OS? Her får du både tilgang til Android-apper og "native"-apper, og det igjen gjør at utfordringen for Jolla kanskje ikke blir like stor. Hvis alt fungerer som det skal, vel og merke.

Blir det snipp, snapp, snute for Jolla, eller vil også de utfordre kongeriket med sin askeladd-mobil? Kanskje vi får noen flere indikasjoner 27. november.

Les også: Viste frem den første Jolla-mobilen (Amobil.no)

(Kilder: Engadget, Jolla (Twitter), Jolla (nettside))

annonse