Til hovedinnhold

Tidligere Nokia-ansatt vil lage markedets tøffeste mobiler

Adaia-mobilen skal tåle mer enn 10 meters dyp, og den støtter både mobilnett og satellitt.

Etter at mange Nokia-ansatte har måttet ta sin hatt og gå i forbindelse med nedskjæringene i selskapet, er det ikke rart nye oppstartsselskaper dukker opp som paddehatter rundtomkring. Både Angry Birds-produsenten Rovio og Jolla med mobil-OS-et Sailfish har tidligere Nokia-ansatte med på laget.

Les også: Microsoft vurderte å kjøpe Nokia

Tidligere Nokia-ansatt Heikki Sarajärvi har startet opp selskapet Adaia, som har planer om å lansere en ny serie med Android-baserte mobiltelefoner beregnet på aktive mennesker. Med seg på laget har han tilsammen 16 personer, hvor rundt halvparten kommer fra Nokia.

Telefonene er det man gjerne kaller «rugged», det vil si at de i tillegg til å være vann- og støvtette også skal tåle svært tøff behandling. Det skriver Engadget, og viser til at det finske nettstedet Digitoday har fått prøve en prototyp på telefonen.

Kostbar moro for eventyrere

På sine nettsider hevder produsenten at dette skal være «verdens første telefon for eventyrere», enten du dykker under isen i Arktis, klatrer i Mount Everest eller driver med offroad-racing i Kalahari.

Mens de fleste vanntette telefoner typisk er sertifisert for å kunne ligge en meter under vann i opptil 30 minutter, skal Aida-telefonen være vanntett ned til ti meter. Den skal også kunne brukes på høyder opptil 9 000 meter over havet. Siden telefonen skal kunne brukes uansett hvor du befinner deg i verden, har den innebygget satelitt-telefoni i tillegg til at den selvfølgelig støtter det vanlige mobilnettet. En egen nødknapp lar deg tilkalle hjelp om det skulle være behov for det.

Bytt batteri uten å skru av

Det finnes foreløpig ingen bilder av telefonen, men ifølge Digitoday har telefonen en 4,8-tommers skjerm og mulighet for å bytte batteri uten at du må skru av telefonen først. Telefonen er forholdsvis tung, mellom 240 og 250 gram, og skal ifølge Digitoday være laget i hard plast, med en beskyttende ramme i titan.

BMW Groups DesignworksUSA står bak designen, som skal være inspirert av et topografisk kart.

Prisene vil ligge på fra 6000 til godt over 30 000 kroner. Den vil komme på markedet i løpet av 2014.

Les også om den vanntette tøffingen Cat B15

(Kilder: Engadget, Digitoday, Adaia)

annonse