Nyhet

Viste frem den første Jolla-mobilen

Tror du Nokia angrer på at de skrotet MeeGo nå?

Da Nokia sa ja til Microsoft ble deres eget operativsystem MeeGo droppet totalt til fordel for partnerens Windows Phone. Et nystartet finsk selskap kalt Jolla tok imidlertid over stafettpinnen og fortsatte utviklingen av Meego, under navnet Sailfish. Dette OS-et er i likhet med Android basert på åpen kildekode, noe som også gjør det mulig å kjøre Android-apper på den aller første Jolla-mobilen som nå er lansert, ifølge TechCrunch.

Ryktene ville ha det til at nykommeren ville få navnet "The Other Half," men det viste seg å heller være en funksjon som gjør at grensesnittet skifter fargetema når du skifter til et annet deksel. Selve telefonen får navnet Jolla, slik som selskapet.

Jolla Jolla?

Jolla Jolla, eller Jollas nye Jolla-mobil hvis det høres bedre ut, har en HD-skjerm på 4,5 tommer. Oppløsningen er ukjent, men Engadget tipper 720p, fordi opplysningene på dette punktet er så sparsommelige.

På listen over spesifikasjoner finner vi blant annet LTE-støtte, en tokjerneprosessor, støtte for micro-SD-kort, utskiftbart batteri, samt et 8-megapikselkamera. Som nevnt skal det også være mulig å kjøre Android-apper på Jolla, og det skal tilsynelatende fungere nokså sømløst. TechCrunch spekulerer for øvrig i om "The Other Half"-funksjonen bruker NFC for å matche fargen på dekselet og temafargene.

I salg i løpet av året

Allerede nå frir Jolla-gründer Marc Dillon til potensielle kunder i en promo-video. Der hevder han at alle kan bli med på "Jolla-bevegelsen" ved å forhåndsbestille telefonen, utvikle Sailfish-apper, blogge om mobilen eller designe nye deksler:

I en uttalelse fra Jolla står det følgende om pris og tilgjengelighet:

"Forventet tilgjengelighet innen utgangen av 2013, med hensyn til etterspørsel i ditt lokale marked. Salget vil starte i europeiske land, med flere land deretter. Hvis du blir med i Bevegelsen ("the Movement") og forhåndsbestiller telefonen, betaler du ikke mer enn 399 euro (2 999 kroner) inklusive moms, men med frakt, avgifter og eventuell lokal skatt ekskludert."

Telefonen kommer imidlertid ikke i salg før mot slutten av året, i fjerde kvartal. Tech Crunch antyder derfor at det kan bli vanskelig å holde kjøpere på gjerdet frem til da. Særlig når det innen den tid vil ha kommet mange nye Android-mobiler i salg som koster omtrent det samme.

Skulle Jolla og deres Sailfish OS bli en suksess, blir det spennende å se hva Nokia foretar seg. Det har blitt nevnt av flere i bransjen tidligere at MeeGo/Sailfish kan bli redningen for Nokia dersom de ikke snur trenden med skuffende salg på sine Windows-mobiler.

Les også: Men MeeGo var ikke død

Hva er ditt førsteinntrykk av Jolla? Kommenter i forumet under!

(Kilder: TechCrunch, Engadget)

Les også
Nå kan Jolla-telefonene bestilles fra Norge
Les også
Android-mobiler kan få operativsystemet Sailfish
Les også
Tidligere Nokia-ansatte lanserte nyskapende mobil
Les også
Blir Jolla et nytt mobileventyr fra Finland?
Les også
Samsungs nye mobil-OS kom først i et kamera
Les også
Nokia ansetter Linux-ingeniører
Les også
Men MeeGo var ikke død
Les også
Her er Samsungs nye operativsystem
annonse