Til hovedinnhold

Fjernet viktig sikkerhetsfunksjon i Android

– Denne ble lansert ved en feil, sier Google.

Shutterstock / 103378880

Mange har advart mot at Android-telefoner kan være mer utsatt for sikkerhetstrusler og skadelig programvare enn for eksempel Apples iPhone, blant annet fordi det ikke er noen forhåndsgodkjenning av apper som blir publisert i app-butikken Google Play.

Les også: Amerikanske myndigheter advarer mot Android

Ett av problemene med Android har vært manglende muligheter til å detaljstyre hvilke rettigheter de ulike appene på telefonen skal ha til å samle inn informasjon om for eksempel telefonens GPS-posisjon, hente ut informasjon fra kontaktregisteret ditt eller sende ut SMS-er. Når du installerer en app må du enten si ja til alle rettighetene appen ber om, eller avbryte installasjonen.

Versjon 4.3 av Android lar deg endre rettighetene til hver enkelt app – for eksempel forhindre at en app får tilgang til posisjonen din.

Problem løst... Ikke.

Dette problemet så ut til å være løst med Android versjon 4.3, som kom i sommer. Da ble det nemlig mulig for brukerne å gå inn i innstillingene etterpå og skru av og på rettigheter for enkeltapper. Det vil si at du kunne gå inn og skru av en apps mulighet til å for eksempel spore hvor du befinner deg, selv om du ga tillatelse til det da du installerte appen.

Nå fjerner Google denne sikkerhetsfunksjonen igjen fra Android, skriver organisasjonen EFF.org på sine nettsider.

I Android versjon 4.4.2, som kom tidligere i uken, er funksjonen som het «App Ops» helt fjernet fra menyene. Google sier til EFF.org at det var en glipp at den nye sikkerhetsfunksjonen ble lansert, og at denne funksjonen fortsatt er på eksperimentstadiet. Hvis brukerne endret innstillingene kunne enkelte apper slutte å fungere, ifølge Google.

Konkurrenten Apple har lenge gitt brukerne mulighet til å gå inn og skru av og på rettigheter for ulike apper, for eksempel hvis du ikke lenger ønsker å dele GPS-posisjonen din med en bestemt app. Denne muligheten har altså ikke lenger Android-brukerne.

Les også: Slik lures du av falske Android-apper

EFF.org mener funksjonen er så nyttig, og så viktig, at de gjerne skulle frarådet brukerne å oppgradere til Android 4.4.2. Men samtidig så tetter denne siste versjonen mange sikkerhetshull, og dermed blir brukerne i prinsippet nødt til å velge mellom bra personvern (versjon 4.3) eller topp sikkerhet (versjon 4.4.2), mener EFF.

Fusker telefonen? Appene har skylda »

annonse