Til hovedinnhold

Har laget supersikker telefon

Telegigant vil sikre deg mot USA-avlytting.

Shutterstock/ pzAxe

Deutsche Telekom har laget en avlyttingssikker mobiltelefon som er tilgjengelig for alle som vil betale 1700 euro, eller nesten 14 000 kroner.

Telefonen, som har fått tilnavnet Merkelphone etter Tysklands forbundskansler Angela Merkel, kjører en variant av Samsungs sikkerhetsprogramvare Knox som krypterer all tale- og datatrafikk ved hjelp av et kryptokort og programvare produsert av de Nürnberg-baserte selskapene Cergate og NCP.

Deutsche Telekom er på ingen måte de første til å komme på denne idéen. Det amerikanske forsvaret har i lengre tid lagt egne lag av sikkerhet oppå Samsung Knox, Blackberry 10 og iOS6.

Problemet for en toppsjef i et selskap eller statssjefer i andre land er at den amerikanske løsningen bare er tilgjengelig for amerikanske styrker og

Tysklands forbundskansler Angela Merkel skal få avlyttingssikker telefon etter Snowden-avsløringene.Foto: 360b / Shutterstock.com

statsadministrasjon.

Skeptiske personverneksperter

Deutsche Telekom vil midlertid gjøre sin løsning tilgjengelig for alle som har midler til å betale, enten de er bedrifter eller andre nasjonalstater. Selskapet håper, kanskje ikke uten grunn, at den siste tidens fokus på mobil sikkerhet etter Snowden-avsløringene skal gi salget et puff.

Tiltaket møter imidlertid kritikk fra personverneksperter. De mener Merkelphone kan være problematisk for andre stater på grunn av Deutsche Telekoms bånd til tyske myndigheter.

Christopher Seghoian, sjefsteknolog ved Dem amerikanske borgerrettsunionen, bemerker at europeiske teleoperatører ikke er har noen imponerende skryteliste når det gjelder å forsvare nettnøytraliteten eller kundenes data.

–Som alle teleselskaper verden over, så hopper de når landets myndigheter sier «hopp», sier Seghoian til The Guardian.

Merkelphoneløsningen, kalt SimKo, skal også være langt dyrere enn andre apper som krypterer tale og data på mobiltelefonen.

Les mer: Dette bruker vi mobilen til

Kilde: The Guardian

annonse