Til hovedinnhold

Fusker telefonen? Appene har skylda

Undersøkelse viser at programvare produsentene legger oppå operativsystemet er synderen.

Shutterstock

Har din Android-telefon små, irriterende programvarefeil? Da er det mest sannsynlig at det er programvaren som produsenten av din telefon har lagt oppå Android som har skylda.

En omfattende undersøkelse utført av North Carolina University rundt sikkerheten i moderne telefoner viser at programvare mobilprodusentene legger oppå operativsystemet står for 85 prosent av sårbarhetene.

60 prosent av alle sikkerhetshull i de ti telefonene som ble undersøkt, stammet fra applikasjoner som mobilprodusentene hadde forhåndsinstallert i telefonene.

Android er hardest rammet av denne typen feil, noe som forsterkes av at åtte av ti smarttelefoner som selges kommer med Android.

– Problemet blir forsterket av at det tar lang tid før utviklerne får ut oppdateringer som tetter sikkerhetshull. Først skal Google fikse problemet, så skal mobilprodusenten legge den til i sin pakke, og så skal den lokale operatøren distribuere oppdateringen på et passende tidspunkt. I mellomtiden er mobilbrukerne uten beskyttelse, sier sikkerhetsekspert Per Hellquist i Symantec til IDG.se.

Apper med vide fullmakter

Problemet oppstår blant annet fordi mange utviklere programmerer inn veldig vide fullmakter i applikasjonene, slik som å kunne utføre samtaler, sende tekstmeldinger eller gjøre endringer på telefonen. Disse skal først og fremst gjøre det enklere å oppdatere applikasjonen, men åpner også for misbruk.

Det er store variasjoner mellom de forskjellige produsentene hva gjelder antall sårbarheter. Google Nexus har ikke overraskende færrest, da dette er den telefonen der færrest ting er lagt til Android. Sony Mobile og HTC har utarbeidet egne sikkerhetsrutiner.

– Sony Mobile har til og med rettet feil i kildekoden til Android. Det er jo kjempebra, sier Seniorkonsulent Hugo Josefson i Jayway til IDG.se.

Her er listen over telefonene som ble undersøkt av forskerne på North Carolina University. Antall sårbarheter funnet er i parentes:

HTC Wildfire S (40)

Samsung Galaxy S3 (40)

Samsung Galaxy S2 (39)

LG P880 (26)

LG P350 (17)

HTC One X (15)

Google Nexus S og Sony Xperia Arc S (8)

Google Nexus 4 (3)

Les mer: Android over 80 prosent for første gang >>

KildE: (IDG.se)

annonse