Nyhet

Microsoft fjerner Aero i Windows 8

– Det er utdatert og «cheesy».

Om bare et par uker vil Microsoft slippe Windows 8 Release Preview – en forhåndsversjon av operativsystemet de skal slippe senere i år.

Nå har de første bildene blitt sluppet av den kommende versjonen, som viser at Aero-utseendet på oppgavelinjer har blitt byttet ut med en enklere, flatere design, for å passe bedre sammen med Metro-grensesnittet.

Lang historie

Mange er spente på Microsofts kommende operativsystem. De har gjort mange fundamentale endringer fra tidligere versjoner av operativsystemet, slik som å fjerne startknappen og bytte ut hele startmenyen med en hel start-skjerm, som ofte blir kalt Metro-menyen.

I sin nyeste bloggartikkel skriver Microsofts Jensen Harris om hvordan de tenker når de lager nye menyer og menyelementer. De prøver hele tiden å lære brukerne noe nytt, og viser med flere eksempler fra eldre utgaver av Windows hvordan brukere har lært seg å bruke mer og mer avanserte funksjoner. Dobbelklikking var for eksempel et rimelig nytt fenomen på begynnelsen av 90-tallet, og Start-knappen hadde ingen hørt om. I dag er situasjonen en annen, og Microsoft ser ut til å ville gå videre fra flere ting de ikke synes passer inn lenger.

– Vi har valgt å kvitte oss med Aero Glass-utseendet, med glatte overflater, refleksjoner og graderte overganger. Når vi ser tilbake på det og sammenlikner det med hva vi vil at Windows 8 skal være, fremstår det som utdatert og cheesy, skriver Jensen.

Renere, enklere, mer minimalistisk

Det nye utseendet skal være langt mer minimalistisk, med mer fokus på innholdet:

– Vi har forsøkt å holde oss til prinsippene «clean and crisp». Nå fjerner vi glasset og refleksjonene. Vi retter ut kantene på vinduene og oppgavelinjen. Vi fjerner alle de skinnende elementene og graderingene på knapper. Utseendet på vinduer blir også klarere, fordi vi fjerner unødvendige skygger og gjennomsiktighet. Basisfargen på oppgavelinjene i Windows 8 vil bli hvit, for å gi det en ren og ekslusiv følelse. Oppgavelinjen på bunnen av skjermen vil fortsatt være litt gjennomsiktig, men fremstå langt mindre rotete enn før, skriver Jensen i Microsoft-bloggen.

Resultatet kan du se på toppbildet.

Snart lanseringsklar

Vi har testet Windows 8 Consumer Preview siden den dukket opp i slutten av februar, og en av tingene vi savner mest er en mer naturlig overgang fra Metro-menyen og det vanlige skrivebordet vi bruker når vi jobber. Om dette vil skje har gigantselskapet fortsatt ikke sagt noe om, men det er et ønske som går igjen hos de fleste vi har snakket med som har testet Windows 8.

Windows 8 Release Preview vil slippes i løpet av første uke i juni, og vil antageligvis være tilgjengelig for folk flest, på samme måte som Consumer Preview-versjonen var. Den endelige utgaven av Windows 8 er forventet å komme i oktober.

Etter Release Preview-utgaven vil det komme svært få oppdateringer av operativsystemet, og den vil være såkalt feature-complete, altså at alle funksjoner som er ment å være med i den endelige versjonen er på plass. Det er imidlertid rom for små oppdateringer for å fikse småproblemer og bugs, men ikke større ting enn det. Dermed er det bare å krysse fingrene for at versjonen som dukker opp om et par uker er like bra som vi håper den vil være.

(Kilder: Microsofts blogg, Engadget)

Les også
Fra Windows 3.1 til Windows 8
Les også
Disse fem Metro-funksjonene elsker vi
Les også
Fem ting Microsoft må fikse i Metro
Les også
Windows 8 starter for fort
Les også
– Windows 8 til nettbrett får bare én nettleser
Les også
Windows 8 kommer i fire utgaver
Les også
Fem ting vi ikke liker med Metro
Les også
– Nei, Start-knappen kommer ikke tilbake
annonse