Til hovedinnhold

– Windows 8 til nettbrett får bare én nettleser

Microsoft nekter Firefox adgang.

Niklas Plikk

I en overraskende annonsering forteller Microsoft at ARM-utgaven av Windows 8, versjonen som er myntet på nettbrett og andre ARM-baserte enheter, kun vil ha én nettleser. Årsaken skal være sikkerhetsgrunner, og at ARM-versjonen av Windows 8 skiller seg så mye fra de andre utgavene at "det ikke er Windows 8 lenger".

Avgjørelsen har fått Mozilla til å se rødt, som nå jobber aktivt for å få innpass for nettleseren Firefox i ARM-versjonen av Windows 8.

Sikkerhetshensyn

Ifølge Microsoft er det bare de som kan oppfylle sikkerhetskravene som blir stilt på ARM-plattformen. Dermed er det bare Internet Explorer som kan brukes på Windows 8-nettbrett.

– ARM-prosessoren som ligger på så godt som alle iOS-, Android- og Windows Phone-telefoner og nettbrett i dag, er forskjellige fra x86-brikkene som sitter i en PC. Brikkene innebærer nye krav til sikkerhet og batterilevetid, og Microsoft er den eneste som kan oppfylle dette. Windows RT – den versjonen av Windows 8 som er laget for ARM-enheter – er ikke lenger Windows, sier Windowsadvokaten David Heiner.

Knuser konkurransen

Dette betyr at de setter en aktiv stopper for andre nettlesere, slik som Firefox, Chrome og Opera. Ikke overraskende har beskjeden blitt tatt svært dårlig imot av blant annet Mozilla.

– Å gjøre IE til den eneste nettleseren på plattformen er som å gå tilbake til den digitale steinalderen, hvor det bare var én nettleser på Windows-plattformen, uttalte Mozillas advokat Harvey Anderson.

De to partene skal ha vært i dialog rundt problemet i lengre tid. Mozilla har også vist frem sin Windows 8-nettleser flere ganger, som vil kunne brukes som både en Metro-applikasjon og et vanlig program. Slik det ser ut nå vil den imidlertid bare fungere på X86-maskiner, mens ARM-enheter er låst til Internet Explorer.

Nå får de andre nettleser-produsentene bare krysse fingrene for at Microsoft angrer seg i siste liten. Windows 8-lanseringen er fortsatt en liten stund unna, med en forventet lansering en gang til høsten.

(Kilde: Cnet)

annonse