Til hovedinnhold

Fem ting vi ikke liker med Metro

Ikke alt i Windows 8 egner seg like godt på en vanlig datamaskin.

Microsofts kommende operativsystem, Windows 8, har vært tilgjengelig for nedlasting en god stund nå, for alle som vil prøve. Som de aller fleste sikkert har fått med seg er av de største endringene gjort i den nye Start-menyen, som nå har blitt til et helt eget applikasjonsunivers, kalt Metro.

Forrige uke skrev vi om fem ting vi elsket med det nye grensesnittet, og hvor godt det fungerte på et nettbrett. Denne uken har vi imidlertid lagt det gode humøret ligge igjen hjemme, og lister opp fem ting vi ikke liker med den nye, fargesprakende designen.

Internet Explorer i Metro har en egen knapp for å flytte deg over til den "vanlige" versjonen.

1. Alle gode ting er ikke to

Alt i Windows 8 ser ut til å komme i par. Du får to Internet Explorer-versjoner, to måter å åpne opp bilder på og to steder du kan endre på systeminnstillinger. Det kan virke som de vil dele opplevelsen så mye som mulig mellom de to arbeidsplassene som mulig, mellom Metro og det tradisjonelle skrivebordet. Dermed er ikke endringene du gjør i Metro-utgaven av et program nødvendigvis synkronisert med fullversjonen. Bokmerker, historikk og startsider i de to versjonene av Internet Explorer er for eksempel helt ulike. Du har også tilgang til to ulike versjoner av kontrollpanelet – ett med Metro-utseende og ett med den vanlige Windows 7-designen. Heldigvis blir endringer gjort her synkronisert, men det er likevel en ganske schizofren opplevelse å jobbe med doble utgaver av en haug av programmer.

Nei, vi liker ikke å scrolle venstre til høyre med musehjulet.

2. Unaturlig med mus

Det skal ikke et geni til for å se at Metro er laget med nettbrett og berøringsfølsomme skjermer i tankene. Det kan imidlertid virke til tider som at Microsoft glemte at folk med store skjermer, tastatur og mus også vil benytte seg av de nye Metro-menyene. Når du scroller sklir ting fra venstre til høyre, høyreklikking er uhørt og du kan ikke lukke programmer med et museklikk (men du kan dra vinduet ned til bunnen av skjermen for å fjerne det). De har også fjernet mange av de visuelle hjelpemidlene Windows 7 hadde, og gjemt de bort i den nye "Charms"-menyen. Hvor intuitivt er det vel for noen med mus og tastatur å enten måtte trykke Windows+C eller flytte musepekeren opp i høyre hjørne og så dra den rett ned, for å få opp helt essensielle funksjoner?

Det er ikke lett å vite hvordan man skal lukke programmer i Metro når det verken finnes et kryss i hjørnet eller noen meny å trykke seg inn på.

3. Ting tar for lang tid

Dette punktet kan kanskje sies om alle ankepunktene våre med Metro-designet, men det fortjener et eget punkt. Følelsen vi sitter igjen med nå som vi har blitt vant til Metro er at ting tar hakket lengre tid enn det vi setter pris på. Trykker du på Windows-knappen får du ikke lengre opp en liten meny med de viktigste snarveiene og knappene du trenger, du blir dratt ut til et helt nytt grensesnitt som dekker hele skjermen. Skal du søke på noe skjer det samme – rett inn i Metro med deg. Det samme kan fort skje hvis du har glemt å bestemme hvilket program du vil åpne for eksempel bilder med. Ettersom flere programmer kommer i to versjoner, en Metro-versjon og en "vanlig", kan det fort hende at du havner i Metro-verden før du vet ordet av det, fordi standardprogrammet var satt til Metro-versjonen. Slike ting stjeler oppmerksomheten din, tar tid, og er generelt en veldig irriterende og lite intuitiv måte å arbeide på.

Windows 8 bruker Metro-programmet Photos som standard når du skal åpne opp bilder. Dermed blir du slengt rett inn i Metro-verden hver gang du trykker på et bilde, uansett hvor i Windows du er.

4. Ingen Metro-versjon av Windows Utforsker

Vi har allerede klaget på at ting kommer i flere versjoner, men likevel har vi tenkt å klage på at det ikke finnes en Metro-versjon av Windows Utforsker. Greit, alle applikasjoner i Metro er sandboxed og lukkede, men det betyr vel ikke at du ikke kan få tilgang til resten av mappene på datamaskinen eller nettbrettet ditt? Det virker som om Microsoft ikke helt har bestemt seg hvor skillet mellom Metro-apper og det vanlige skrivebordet skal være, og det blir fort vanskelig å vite hvor man havner til slutt når man skal utføre en oppgave, uansett hvor du begynner.

Start-knappen er borte, og blitt byttet ut med et usynlig felt som kan ta deg direkte inn i Metro-verden. Kanskje Microsoft burde la brukeren velge hva som skal befinne seg i hjørnet?

5. Ingen valgmulighet

Når vi tenker oss om kan alle problemene vi har med Metro i Windows 8 løses ganske enkelt: La det være valgfritt. Dette gjelder i hvert fall hvis den endelige versjonen vil være implementert på samme måte som den er i dag, hvor du blir sendt frem og tilbake mellom de tilsynelatende forskjellige arbeidsplassene. Kanskje operativsystemet kan kjenne av om du bruker en fullblods PC, eller om du bruker et nettbrett, og så bestemme seg for hvilken del av seg selv den skal vise.

Som vi skrev i vår forrige Metro-artikkel er det mange ting vi liker når vi bruker det på nettbrett, men når man blir tvunget til å bruke det på en datamaskin blir det fort ting som skurrer. Microsoft har pleid å være ganske gode på å la brukere bestemme hva de selv vil bruke, og hvordan ting skal brukes. I Windows 8 er det rett og slett ikke mulig å komme unna Metro-menyene. Søker du på noe kommer du inn i Metro. Sånn er det bare. Samme gjelder hver gang du trykker på Windows-knappen, eller alt-tab-er en gang for mye. Som sagt, vi liker mye ved Metro, men vi liker ikke at vi blir tvunget til å bruke det.

Hva synes du om Metro-grensesnittet i Windows 8? Har du prøvd det ut? Del gjerne erfaringene dine med andre i kommentarfeltet nedenfor.

annonse