Til hovedinnhold

Disse fem Metro-funksjonene elsker vi

Windows 8 gjør seg bedre på et nettbrett enn på datamaskinen.

Windows 8 er i vinden for tiden, og ikke uten grunn. Det er lenge siden Microsoft har gjort så store endringer i operativsystemet sitt, og Metro-grensesnittet har blitt en klar kandidat til tillegget som alle elsker, eller som alle hater.

Operativsystemet til Microsoft har vært gjennom flere test-faser nå, og i begynnelsen av juni ble Release Preview-versjonen lansert – den siste versjonen før Windows 8 slippes i oktober. Nå er alt vi ser og føler så godt som ferdig, og vi har tatt en ny kikk på de fem funksjonene vi rett og slett elsker i Metro.

Lang testperiode

Nå som vi har brukt operativsystemet i flere måneder, har vi kommet frem til mange konklusjoner. Vi har måttet oppdatert vår artikkel om ting vi ikke liker med Metro, uten at det har gjort så mye – Metro fremstår fortsatt som et dårlig alternativ for folk som fortsatt bruker mus og tastatur for å styre datamaskinen.

Det mye vi kan irritere oss over i Metro:

Her de de fem tingene vi hater mest

Men selv om Windows 8 har lagt inn flere elementer som gjør det vanskeligere å bruke med mus og tastatur, har det blitt desto lettere, og morsommere, å bruke med hendene. Det er her Metro-grensesnittet virkelig får skinne, og flere av tingene som irriterer oss med Metro på en vanlig datamaskin, fremstår som ekstra morsomme på en berøringsfølsom skjerm.

Ingen vei tilbake

Ettersom Microsoft ikke ser ut til å ville beholde Metro i sin nåværende form i den endelige utgaven, og Metro heller ikke vil bli valgfritt, har vi tatt for oss fem ting vi digger med Metro på berøringsskjermer:

1. Internet Explorer 10

Metro-versjonen av Internet Explorer 10 er en fryd å bruke på nettbrett.

Ja, tro det eller ei, Internet Explorer 10 funker som ei kule på nettbrett. Hvis du bruker en datamaskin vil det selvfølgelig være langt mer naturlig å bruke den vanlige versjonen av nettleseren, men på et nettbrett er dette en herlig kombinasjon av enkle og intuitive kontroller.

Sveip fingeren over skjermen for å navigere deg fram og tilbake mellom nettsider, dra fingeren ned fra toppen for å komme til faner, dobbeltrykk for å zoome inn. Alt virker så naturlig, og flere av funksjonene virker så bra at det nesten er rart ingen har gjort det før.

Ettersom det er en Metro-versjonen av Internet Explorer 10 det er snakk om, har den ikke støtte for utvidelser eller plug-ins. Opprinnelig betydde dette at den ikke ville kunne spille av blant annet Flash-videoer, men i Release Preview-utgaven har dette blitt implementert. Men ikke vær redd – med et enkelt trykk kan du åpne opp fullblodsversjonen av Internet Explorer 10, og du kan se på hvilken som helst nettside du vil. Herlig.

En liten fallgruve for Microsoft i dette tilfellet kan være å forklare for brukere at ikke alle vil kunne benytte seg av denne funksjonen. Kun de som har de dyrere nettbrettene, de med x86-arkitektur og fullversjonen av Windows 8 installert, vil kunne bytte til vanlig skrivebord. De billigere nettbrettene vil bare ha Metro-menyene.

Les også: Vi har installert Windows 8

2. Semantisk meny-zoom

Klyp sammen fingrene på Start-skjermen, og menyelementene blir mindre og mer medgjørlige.

Når du stirrer på Metro-menyene er det kanskje ikke like lett å vite hva man skal gjøre. For å bote på dette har Microsoft lagt inn en zoome-funksjon, de kaller «semantisk zoom». Denne lar deg rett og slett zoome helt ut ved hjelp av to fingre, og plutselig blir alle flatene på Startskjermen bittesmå og enkle å flytte rundt på. Man kan dra rundt på individuelle flater for å gruppere de, og flytte rundt på hele gruppen med et enkelt sveip. Den har i tillegg støtte for å navigere rundt med flere fingre, slik at du kan ta tak i en applikasjon, sveipe deg rundt med en annen finger, og plassere den der du vil ved å slippe taket.

Sammenliknet med de andre nettbrettkonkurrentene fremstår dette som en langt mer naturlig måte å få oversikt på hovedskjermen på. Du blar deg fortsatt rundt på menyene sideveis, men i stedet for flere sider har du bare én lang flate å forholde deg til. Takket være gruppeinndelingen og zoomingen fremstår det som mye mer oversiktlig, og ikke minst lekrere.

Les også: Disse Windows-snarveiene vil du ikke gå glipp av

3. Bildeinnlogging

Bildeinnloggingen er en morsom funksjon som har vært med helt siden utviklerutgaven av Windows 8.

Dette har vi nevnt i en tidligere sniktitt, og vi synes fortsatt det er en morsom liten funksjon. Du kan rett og slett velge et bilde som du vil ha som låsskjerm, og ved å trykke eller tegne tre steder på bildet vil datamaskinen låses opp. På en vanlig datamaskin mistet vi ganske raskt lysten til å trykke rundt på skjermen for å låse opp datamaskinen, men på et nettbrett hvor det gjerne tar lenger tid å skrive inn et passord enn å trykke litt på skjermen, er dette herlig.

Les også: Slik logger du inn med et bilde i Windows 8

4. App-navigering og bytting

Flere applikasjoner kan bli vist samtidlig, for å få bedre oversikt.
For å lukke en applikasjon trenger du bare å dra den ned til bunnen av skjermen.

Allerede i utviklerutgaven av Windows 8 kunne man bytte mellom apps i Metro ved å sveipe fingeren fra venstre kant av skjermen. I den nyeste versjonen har Microsoft dratt funksjonen enda lengre, og du kan nå gjøre et mini-sveip på venstresiden for å få opp en oversikt over alle aktive applikasjoner. Det blir altså som et alternativ til den vanlige alt-tab-menyen, som er lettere tilgjengelig for nettbrett.

Du kan så dra applikasjonene rundt på skjermen, og feste de på sidene og kjøre de parallelt på skjermen med andre applikasjoner. Vil du lukke dem tar du bare tak i toppen av applikasjonen og drar den ned og ut av skjermen.

Les også: Så lekkert er Windows 8

5. Charms

Charms-menyen er både en funksjon vi hater, men også en vi elsker. På vanlige skjermer er det et herk å bruke, men på en berøringsfølsom skjerm føles alt raskt mer naturlig.

Sveip fingeren inn fra høyresiden av skjermen, og du får opp Charms-menyen. Her kan du søke, få tilgang til innstillinger, dele data med andre applikasjoner og få opp tilkoblede enheter. Det er rett og slett en liten meny med alt du trenger, som ikke tar opp verdifull skjermplass. Sammenlignet med den konstante menyen på Android-nettbrett eller systeminnstillingene til Apples iPad er det fint med noe som tar lite plass, men som likevel gir oss raskt tilgang til det vi trenger.

Les også: Fem ting Microsoft må fikse i Metro

Dette er en oppdatert versjon av vår opprinnelige sak om fem funksjoner vi elsket med Metro.

annonse