Til hovedinnhold

Sender romsonde i et siste «dødsstup»

Romsonden «Messenger» har observert planeten Merkur siden 2011, men nå nærmer oppdraget seg slutten.

Illustrasjon, NASA

Etter å ha blitt skutt opp fra jorden i 2004, og gått i bane rundt planeten Merkur siden 2011, nærmer det seg ifølge ExtremeTech slutten på oppdraget til romsonden Messenger.

Innen kort tid vil sonden gå tom for drivstoff, men før det får den en liten kursendring som kommer til å sende sonden i et siste stup ned til Merkurs ugjestmilde overflate.

Siden Merkur ligger så nær solen må Messenger bruke heliumgass som fremdriftsmiddel, slik at den kan kjempe mot Solens enorme gravitasjonsfelt og holde seg i bane rundt Merkur. Siden sonden snart går tom for helium har NASA egentlig bare to valg:

La den trekkes ut av banen rundt Merkur og mot Solen, eller sende den på kollisjonskurs med planeten den har studert i flere år, før den går i bakken med et spektakulært smell.

Men romteleskopet Kepler holder det fortsatt gående, for ikke lenge siden oppdaget det en ny planet »

Treffer bakken i 14 000 kilometer i timen

NASA har altså landet på det siste valget, og rundt den 30. april kommer Messenger til å krasje inn i Merkurs overflate med en hastighet på over 14 000 kilometer i timen, og dermed vil den nok danne et nytt krater i planetens allerede så «bulkete» overflate.

Messenger by numbers. Foto: NASA

Med Messengers hjelp har romforskere oppdaget at Merkur blant andre materialer har store mengder frossent vann i kratre på begge polene, i form av is som er nesten 3 kilometer tykk.

Romsonden har også fungert som en forsøkskanin for NASAs solbeskyttelse, som har holdt Messengers instrumenter og elektronikk trygg fra både kraftig solstråling og temperaturer på over 250 grader celcius.

– Vi feirer «Messenger» som mer enn et vellykket oppdrag. Det er begynnelsen på en lengre reise for å analysere dataene som vil avsløre alle de vitenskapelige mysteriene ved Merkur, sier John Grunsfeld fra NASA.

Du trenger ikke dra langt for å utforske verdensrommet. NASA har 3D-tegninger som du kan skrive ut med en 3D-skriver »

(Kilde: ExtremeTech)

annonse