Til hovedinnhold

NASA har laget «fargefilm» fra solsystemets yttergrense

Se den unike videoen av dvergplaneten Pluto og den største månen.

NASA

NASA har stadig nye prosjekter på gang, noe som har gitt oss mange fascinerende bilder og videoer fra verdensrommet. Nå serverer det amerikanske byrået enda mer spennende, visuelt materiale, denne gangen fra den fjerne delen av solsystemet vårt.

Romsonden «New Horizons» har nemlig tatt «nærbilder» av både Pluto og planetens største måne Charon, som deretter er blitt satt sammen til en aldri så liten videosnutt. Bildene er tatt fra en avstand på cirka 50 millioner kilometer fra planeten.

Realistiske farger

Videoen har riktignok svært lav oppløsning, men ifølge NASA byr videoen på farger av de to legemene som ligger svært nær den ekte varen, som altså betyr at dette kan kalles den første «fargevideoen» av de svært fjerne objektene.

Bildene som videoene består av ble tatt av et kamerasystem kalt «Multicolor Visible Imaging Camera» om bord på romsonden, i tre ulike farger; rødt, blått og nær infrarødt. Disse ble så kombinert til bilder som altså skal gi en svært autentisk fargegjengivelse.

– Det er spennende å se Pluto og Charon i bevegelse og i farger. Selv med denne lave oppløsningen kan man se at de to har ulike farger; Pluto er beige og orange, mens Charon er grå. Akkurat hvorfor de er så ulike er noe vi debatterer, sier New Horizon-forskeren Alan Stern i pressemeldingen.

Nærmer seg Pluto i 50 000 kilometer i timen

Bildene vil imidlertid bli vesentlig bedre om kort tid, da dette kun er den innledende fasen av oppdraget. Den 12. juli vil romsonden befinne seg bare 12 500 kilometer over overflaten til Pluto, noe som både vil føre til langt mer detaljerte bilder av overflatene og verdifulle, vitenskapelige innsikter.

New Horizons-sonden er den første romsonden som skal studere Pluto og månene. Sonden ble skutt opp i 2006, og har altså brukt cirka ni år på å tilbakelegge avstanden til planeten, som er på cirka 5 milliarder kilometer. Sonden er en av de raskeste som er blitt sendt ut, og holder nå en fart på cirka 50 000 kilometer i timen.

Mer informasjon om New Horizons-oppdraget kan du finne du på oppdragets hjemmeside hos NASA, hvor du også kan holde øye med nedtellingen til «møtet» med Pluto. Fargevideoen kan du se under.

Her er noen andre fascinerende NASA-videoer: Byrået har begynt å laste opp 4K-videoer fra romstasjonen ISS »

(Via Engadget)

annonse