Nyhet

NASAs nye oppfinnelse fanger opp hjerteslag i ruinene i Nepal

Brukes til å finne overlevende.

Lørdag den 25. april gikk et massivt jordskjelv, målt til 7,9 på richters skala, av i områdene rundt Nepal. Nå får innbyggerne hjelp fra NASA i jakten på overlevende i de massive ruinene jordskjelvet etterlot seg, melder ExtremeTech.

Å vite hvor overlevende befinner seg flere meter under sønderknuste byggningsmasser er ingen lett oppgave, men NASAs nye oppfinnelse, FINDER, har en helt spesiell evne til å finne personer.

Bruker mikrobølger for å se hjerteslagene

Enheten som NASA nå bruker heter altså FINDER, en forkortelse for Finding Individuals for Disaster and Emergency Respons, og selv om det er hemmelig hvordan oppfinnelsen fungerer, mener ExtremeTech å ha noen gode teorier.

De mener at enheten må bruke en form for mikrobølger med en frekvens i området 2 - 60 GHz, og at styrken neppe er mer enn -2 til -30 db for å ikke skade personen som blir søkt etter – eller personen som søker med FINDER.

Ekstremt fintfølende

Apparatet skal altså ved hjelp av disse mikrobølgene kunne lokalisere hjerteslag under opptil seks meter med betong, ti meter med skrot eller hele tretti meter i friluft. Hjertet har normalt en frekvens på en til to Hz, og en utfordring er å skille disse bevegelsene fra for eksempel pusten din.

Dette klarer dog FINDER uten problemer, fordi pusten har en annen frekvens enn hva hjertet ditt holder. Men NASA klarer bedre enn som så. FINDER skal nemlig også kunne skille på ulike typer hjerter, slik at man kan si med sikkerhet at det er et menneske og ikke et dyr som befinner seg i ruinene.

Brukes i Nepal

Jordskjelvet i Nepal har hittil krevd tusenvis av menneskeliv, men selv om det nå begynner å bli en god stund siden skjelvet fant sted, hjelper fortsatt FINDER til med å lete frem overlevende etter det kraftige skjelvet.

I tillegg til FINDER bruker også NASA annen teknologi for å hjelpe til med letearbeidet. Blant annet brukes satellitter for å lage oversikt over områder som ligger utilgjengelig til, som for eksempel Chautara.

NASA er først og fremst kjent for romfart
Nå har de funnet opp en revolusjonerende rakett-motor »

KIlde: (Extremetech)

Les også
Sender romsonde i et siste «dødsstup»
Les også
Her tester NASA raketten som skal bringe mennesker til Mars
Les også
NASAs skal formatere Opportunity – 200 millioner kilometer fra jorden
Les også
– Vi vil finne liv på andre planeter innen 20 år
annonse