Nyhet

For første gang går et romfartøy i bane rundt en komet

Stort gjennombrudd i seg selv – og skal attpåtil sende ned et landingsfartøy.

Når det gjelder uforskning av verdensrommet er det nesten utelukkende det amerikanske romfartsbyrået NASA som står for de store overskriftene, men nå kan det europeiske byrået ESA også skryte på seg litt av en bragd.

På hjemmesidene sine melder nemlig ESA at de nå har sendt det aller første romfartøyet i bane rundt en komet, noe de beskriver som et helt nytt kapittel innen utforskning av verdensrommet.

«Rosetta» har endelig nådd målet

Fartøyet det er snakk om er en romsonde døpt «Rosetta», som ble skutt ut i verdensrommet i mars 2004 med det formålet å studere en komet med det noe kronglete navnet «67P/Tsjurjumov–Gerasimenko».

Kometen går i en elliptisk bane rundt solen, som strekker seg fra bortenfor Jupiter på det fjerneste punktet til mellom Mars' og Jordens omløpsbane på det nærmeste. Kometen ble opprinnelig oppdaget i 1969.

Illustrasjon av landingfartøyet Philae under landingen på kometen.Foto: ESA

For å komme frem til kometen måtte ESA sende Rosetta-sonden ut på en snirklete og strabasiøs ferd som blant annet innebar å bruke Jorden som gravtiasjonsslynge hele tre ganger og Mars én gang. Gravitasjonsslynge betyr at man utnytter et himmellegeme sitt gravitasjonsfelt til å akselerere og styre et romfartøy.

Stort gjennombrudd

Etter å ha tilbakelagt totalt 6,5 milliarder kilometer har Rosetta altså nå omsider slått følge med 67P/Tsjurjumov–Gerasimenko, i en avstand på cirka 405 millioner kilometer fra Jorden. Paret fyker nå inn mot den indre delen av solsystemet med en fart på cirka 55 000 kilometer i timen.

Bragden anses som et svært viktig steg i den videre utforskningen av verdensrommet.

– Vi er henrykte over å endelig kunngjøre at vi «er her». Europas romsonde Rosetta er nå det første romfartøyet noensinne som har slått seg sammen med en komet; et gigantisk høydepunkt i utforskningen av vår opprinnelse. Oppdagelsene kan starte, sa ESA-sjefen Jean-Jacques Dordain.

Planlegger landing

Reisen til kometen er imidlertid bare første steget. Rosetta bærer nemlig også med seg et landingsfartøy kalt «Philae», som etter planen skal sette sine bein på kometens overflate den 11. november i år.

Dette er en krevende oppgave som blant annet innebærer å finne en egnet landingsplass på den høyst irregulært formede kometen, men om det lykkes vil prosjektet garantert få enorme konsekvenser for vitenskapen rundt kometer.

For mer informasjon om Rosetta-prosjektet kan du besøke ESAs egne nettsider, og i videoen under ser du en dataanimasjon av hvordan landingen på overflaten vil foregå.

NASA har også spennende planer for romutforskning:
Den neste Mars-roveren kan lage oksygen av atmosfæren på planeten »

Les også
Dette er et historisk nærbilde av Pluto
Les også
Sender romsonde i et siste «dødsstup»
Les også
Live: Nå lander snart «Philae» på en komet
Les også
Sendte satellitt til Mars på første forsøk og superlavt budsjett
Les også
Denne skal lage oksygen av atmosfæren på Mars
Les også
– Vi vil finne liv på andre planeter innen 20 år
annonse