Tek.no

Nyhet

Snart kan romstasjonen ISS leke «Star Wars»

Forskere har foreslått å utstyre romstasjonen med heftige laserkanoner.

Naeblys/Michal Vitek/Shutterstock.com, Montasje/Tek.no
25 Mai 2015 17:00

Forskere utvikler stadig nye teknologi og nye, kreative metoder for å gjøre verdensrommet til et noe mer tilgjengelig sted å utforske. Nå melder nettstedet Extremetech om et nytt konsept relatert til romstasjonen ISS som ved første øyekast ser ut til å være inspirert av science fiction-filmer.

Japanske forskere har nemlig lagt frem et forslag som innebærer å utstyre romstasjonen ISS med kraftige laserkanoner i den hensikt å «skyte ned» farlig romavfall som går i bane rundt Jorden.

100 000 watt

Det finnes massevis av avfall i verdenrommet som utgjør en potensiell trussel mot ISS, og hittil har fremgangsmåten for å unngå denne trusselen vært å skyve romstasjonen inn i en annen bane for å unnvike innkommende, farlige metallbiter og annet søppel.

Romstasjonen ISS er ikke alene om å gå i bane rundt Jorden. Foto: Naeblys/Shutterstock.com

Det er i denne forbindelse at en mer «aggressiv» løsning er blitt lagt på bordet, i form av en laserkanon som kan bli installert på en kommende japansk ISS-modul som skal skytes opp i 2017. Den foreslåtte innretningen vil by på en 100 000 watts, ultrafiolett laser som er i stand til å fyre av 10 000 laserpulser per sekund med en rekkevidde på rundt 100 kilometer.

Laseres vil riktignok ikke være i stand til å ødelegge metallbitene fullstendig. I stedet er meningen visstnok å bruke laserstrålen til å «fordampe» overflaten til metallbitene. Dette genererer igjen plasma, altså ionisert gass, som visstnok skal kunne skyve bitene ut av kurs og ned mot Jordens atmosfære.

Kan ha en fart på 30 000 kilometer i timen

Den kommende, japanske ISS-modulen skal fra før av inneholde en innretning som skal lete etter effekter av kosmisk stråling i atmosfæren, og denne innretningen kan visstnok også brukes til å søke etter avfall i bane rundt Jorden. Meningen er da at denne kan brukes til å kartlegge posisjonen til farlig avfall, slik at laseren igjen kan eliminere trusselen.

Det er beregnet at det finnes rundt 3000 tonn med romavfall i bane rundt Jorden, som omfatter blant annet skruer, rester etter raketter og andre ting. Noen av disse bitene kan ha en fart på over 30 000 kilometer i timen, noe som betyr at et eventuelt sammenstøt med ISS kan bli katastrofalt selv om bitene i seg selv har lav masse.

Laserkanonene er enn så lenge altså kun et forslag fra forskernes side, så det er høyst uvisst om det faktisk blir en realitet.

NASA har også futuristisk romteknologi på gang: Byrået testet «umulig» motor som ikke krever drivstoff »

Les også
Innen onsdag må du ha levert laserpekeren din til politiet
Les også
NASA har laget «fargefilm» fra solsystemets yttergrense
Les også
Sender romsonde i et siste «dødsstup»
Les også
Nye muligheter for å bli romturist
Les også
Her tester NASA raketten som skal bringe mennesker til Mars
Les også
Denne ble 3D-skrevet i rommet – kan bringe bemannede Mars-reiser nærmere
annonse

Les også