Til hovedinnhold

Apple iBeacon gir deg tilbud når du er i nærheten

Ny trådløsteknologi testes ut hos amerikansk butikkjede.

YouTube

Macy's, en velkjent amerikansk butikkjede, er i gang med å teste ut Apple iBeacon, melder Slashgear.com. Med denne løsningen kan de blant annet drive målrettet markedsføring mot kundene i form av rabatter eller fordelsprogrammer.

Dette fungerer slik at kundene må installere fordelsprogram-appen Shopkick (ikke tilgjengelig i Norge) på mobilen, som automatisk kommuniserer med en sender så fort kundene nærmer seg inngangsdøra. Som et push-varsel. Ved å åpne appen kan du se hvilke produkter du har likt i akkurat denne butikken tidligere, få tips om at du nærmer deg et klesplagg du har favorittmarkert, få spesialtilbud mens du kikker i butikken, eller kanskje få mer informasjon om noen av produktene.

Butikkene bestemmer hva slags innhold de skal sende ut, ved å bruke en tjeneste som kalles ShopBeacon. Shopkick-appen fungerer for øvrig i mange andre butikker utenom Macy's fra før, men foreløpig uten iBeacon-funksjonaliteten.

Hvorfor iBeacon?

Apple iBeacon er en ganske ny løsning basert på Bluetooth Low Energy (BLE), som ble gjort tilgjengelig for iPhone-brukere når de oppgraderte til iOS7. Løsningen skal kunne fungere på Android-mobiler også. Hensikten er altså å gi deg lokasjonsbasert informasjon.

Til en viss grad kan iBeacon anses å være en mulig utfordrer til Near Field Communication (NFC), i alle fall når det gjelder å levere informasjon direkte på mobilen. I motsetning til NFC er imidlertid ikke iBeacon (eller snarere BLE) testet i noen særlig grad i forbindelse med mobilbetaling foreløpig.

Apple har for vane (eller uvane?) å kjøre sitt eget løp, uten å ofre konkurrentene en tanke. Derfor har de egne Lightning-kabler i stedet for micro-USB-kabler. Derfor har de egne formater for lyd og video. Derfor har de AirPlay istedet for DLNA, for eksempel. Dette gjør også at de låser fast kundene sine i "Apple-universet". At Apple velger en proprietær løsning basert på Bluetooth Low Energy bør heller ikke komme som noen overraskelse.

Prøveprosjektet Macy's

Shopkick og Macy's har nå lansert sin iBeacon-løsning i lukket beta, men vil åpne for alle kunder i løpet av noen få uker. Og Shopkick vil også snart gjøre løsningen tilgjenglelig for sine andre samarbeidspartnere.

Selve iBeacon-senderen, som monteres på en vegg eller en flate, skal koste 40 dollar (under 250 kroner). Med så lav pris er det neppe helt utenkelig at flere butikker kaster seg på bølgen. Hva kundene synes vet vi derimot ikke før prøveprosjektet til Macy's har kommet skikkelig i gang. Foreløpig testet de ut dette i to butikker, Macy's i Herald Square, New York og Macy’s i Union Square, San Francisco.

Vi kjenner ikke til om noen norske aktører jobber med en tilsvarende løsning. Macy's kan kanskje sammenlignes med Steen & Strøm? Og Shopkick med Stempl, bare at den norske rabatt-appen foreløpig har floppet totalt hos norske brukere.

Jarle Bøe fra Texas Instruments snakket om nettopp denne typen løsninger på årets AppWorks:

Se også: Hvor ligger muligheten for "wearables"?

Tror du iBeacon eller andre BLE-løsninger blir en suksess? Kommenter i forumet!

(Kilder: Slashgear.com, Shopkick)

annonse