Til hovedinnhold

Krav om felles lader kan bety trøbbel for Apple

EU har blitt enige om lovforslag som vil pålegge mobilprodusentene én ladestandard.

EU har i flere år jobbet med å få alle mobilprodusenter til å benytte den samme typen lader, for å redusere avfallsmengden og for å redusere kostnadene for sluttbrukerne.

På torsdag ble medlemmer av EU-parlamentet enige med ministerrådet i EU om en midlertidig avtale for utstyr med radiosendere, hvor krav om en felles ladestandard står sentralt. Det går frem av en pressemelding fra EUs komité for indre marked og forbrukerbeskyttelse.

Sier ingenting om hvilken ladestandard

EU sier ingenting om hvilken ladestandard det skal være snakk om. De fleste mobilprodusenter har de senere årene standardisert på micro-USB, med unntak av Apple som har valgt sine egne løsninger – nå sist den såkalte Lightning-kontakten som brukes i de nyeste iPhone- og iPad-modellene.

USB 3.0 Promoter Group jobber nå med en ny USB-kontakt som skal erstatte dagens micro-USB-kontakt. Fordelen med den nye kontakten er at pluggen kan snus begge veier, slik som med Apples Lightning-kontakt. Om produsentene skal bli enige om én plugg, vil det være naturlig at denne nye, såkalte "Type C", kontakten blir den som blir standard.

Om EU vil tillate at Apple kun tilbyr en adapter til iPhone, eller om de også vil bli tvunget til å benytte samme ladeplugg som alle andre, er usikkert.

Les også: Apple saksøkt for å selge dårlige ladekabler

(Kilde: EU)

annonse