Til hovedinnhold

Surface Studio har verdens tynneste skjerm på en skrivebords-PC

Microsoft viser frem nye produkter.

Stein Jarle Olsen
Anders Brattensborg Smedsrud

Apple har i en årrekke holdt store presselanseringer for å lage blest om sine produkter og tjenester, men de er selvfølgelig heller ikke alene om å bruke denne taktikken. I dag holder også Microsoft et stort event i New York – med Tek.no på plass.

Microsoft selv kaller pressearrangementet for et «Windows 10-event», og da sier det seg vel selv hva som står i fokus.

Men vi forventer ikke at det bare skal bli masse prat om hvordan det populære operativsystemet skal utvide seg videre – vi regner jo også med å få se noe ny og snerten maskinvare som OS-et kan kjøre på.

Videre vil det trolig dreie seg litt rundt kreativitet og mulighetene til å skape nye ting, noe du da trolig skal kunne gjøre på en splitter ny alt-i-ett-modell.

Men vi trenger ikke spekulere for mye – Microsofts pressearrangement er kun noen få timer unna.

Live-deknigen vår er nå over. Under kan du lese deg opp på hovedpunktene før vi kommer tilbake med dybdesaker og sniktitter fra scenegulvet.

Live- oppdatering:

Slutt: Med sitatet «Fremtiden går inn i oss og forvandler seg i oss, lenge før den skjer» fra lyrikeren Rainer Maria avrunder Nadella dagens Windows 10-presentasjon.

Vi kommer straks tilbake med egne saker og oppsummeringer på nye Surface Book og Surface Studio, samt Windows 10 Creation Update som ble annonsert her i dag.
Takk for følget så langt!

Dette er noen av tilskuerne til Nadella. Apple har uten tvil et solid feste, men er ikke Microsoft litt freshere nå enn da han overtok?

Store deler av den inviterte pressedelegasjonen rapporterte fra Windows 10-arrangementer ved hjelp av konkurrentens MacBook Pro.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

17:59: Microsoft-sjef Satya Nadella entrer scenen.

– Jeg tror de neste 10 årene vil bli definert av teknologi som dyrker kreativitet og skaperevne, mener han.

Sataya Nadella valgte å la sine produktspesialister ta seg av dagens annonseringer. Her dukker han opp for å avslutte arrangementet.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Surface Studio vil koste fra 2999 dollar og er tilgjengelig for forhåndsbestilling fra i morgen, i alle fall i statene. Leveransen starter nærmere juletider.

Surface Studio blir ikke billig, men det forstod vi kjapt etter at spesifikasjonene var presentert. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

– It's cool, bro. It's cool, yeah, it's cool! (Microsoft er tydelig fornøyde med prestasjonene til demofyren som tegnet).

17:51: En kar på scenen er kreativ i Windows 10 Creation Update, på Surface Studio, selvsagt. Det er tydelig at du kan lage flotte digitale tegninger med Microsofts produkter, men her ligger det nok noen år med trening bak også!

Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no
Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Surface Dial, den rare runde boksen ved siden av Surface Studio, er et hjul som lar deg spole bakover i tegningene dine, type suge opp igjen blekket ditt, ved å vris på. Den kan også brukes til å forstørre eller forminske, samtidig som den byr på diverse snarveier i andre programmer, som for eksempel Word.

Surface Dial, ekstrautstyr til Surface Studio. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no
Surface Dial kan legge på skjermen. Denne skal gjøre det enklere og raskere å jobbe kreativt. Bilde: Microsoft

Du skal nesten ikke merke forskjell på om du bruker en ekte penn eller tegner og skriver med en SurfacePen – med digitalt blekk – på en Surface Studio. Forsinkelsen skal nemlig være kraftig redusert.

Videre skal du kunne lene deg godt over skjermen når du tegner, uten at armen din vil komme i veien på noen måte på grunn av forbedret «Palm rejection».

Både det integrerte HD-kameraet og mikrofonen skal være ekstra forseggjorte, slik at det skal føles naturlig å interagere med Cortana, Microsofts taleassistent. Støtte for Windows Hello er selvsagt på plass.

17:30: Du skal ikke kunne se pikslene selv om du stikker øynene helt opp i skjermen. LCD-panelet støtter TrueColor, noe som bør tilfredsstille alle som jobber med bilde- og videobehandling. Skjermen kan justeres sømløst og legges nesten helt flatt, sannsynligvis slik at det skal bli enklere å tegne på den eller bruke fingerberøring.

– Denne maskinen er skikkelig kraftig, hevdes det fra scenen, og vi tror på den påstanden. Men, hvorfor har ikke Microsoft sneket inn grafikk fra Nvidias nyeste GTX 10-generasjon? Denne er overlegen alt fra GTX 900-serien

Surface Studio kan legges ned også.
Microsoft
Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no
Legg merke til den tynne skjermen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Selvsagt trenger du bare en strømkabel, og du er i gang. Apple fikk plutselig en heftig iMac-konkurrent.

17:22: Surface Studio har en 28-tommer «PixelSense»-skjerm med 3:2 forhold. LCD-panelet skal være verdens tynneste (12,5mm) og selvsagt støtter det berøring. Oppløsningen er helt spinnvill, med 13,5 millioner piksler (192ppi)!

Spesifikasjonsmessig finner vi en Core i7 med fire kjerner, inntil 32 gigabyte minne og 2 terabyte hybrid-SSD-lagring. Kraftig GTX 980M-grafikk er også på plass. Materialmessig er det aluminium og glass som har gjort seg gjeldende

Surface Studio med Surface Dial. Bilde: Microsoft
Surface Studio. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Oi! Nytt produkt: Surface Studio. En helt ny alt-i-ett-maskin fra Microsoft.

Ny Surface Book, nå med kraftig oppgradert maskinvare. Vi snakker ifølge Microsoft 2x bedre spillytelse og 30 prosent bedre batteritid.

– Den kraftigste Surface Book vi har laget til nå, fortelles vi, i beste Apple-ånd. Surface Book skal være 3x kraftigere enn MacBook Pro, ifølge Microsoft og skal ha inntil 16 timer batteridriftstid.

Surface Book prises til 2399 dollar og blir tilgjengelig fra november i USA. Får vi den til Norge, da tro?

En rimeligere og svakere variant skal også bli tilgjengelig fra 900 dollar.

Slik ser nye Surface Book ut. Bilde: Microsoft
Nye Surface Book med Intel Core i7. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no
Kjølingen er kraftig oppgradert for å hanskes med oppdatert innmat. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

– Spillere vil ha høyere FPS...og vi hører dere, roper Panos Panay fra scenen.

17:08: Forrige år introduserte Microsoft Surface Book. Ifølge Microsoft er kundetilfredsheten høyere for denne maskinen enn for MacBook Pro.

17:05: Panos Panay, sjef for nye enheter, snakker foreløpig om hvorfor Surface Pro er så viktig.

Panos Panay, sjefen for nye enheter, er på scenen.

17:03: Det snakkes om en helt ny kategori med maskinvare og scenen fylles med produkter.

Endelig: Ny maskinvare!

17:01: Windows Insiders får snart tilgang til Creators Update.

17:00: Microsoft kjører en oppsummeringsvideo. Kan det bety at vi snart får se ny maskinvare?

Oppsummering av programvarebiten.

16:58: Om du får en melding eller epost fra en av personene i oppgavelinjen din kan du svare dem direkte derfra gjennom små «widgeter» som spretter opp.

Nå kan du putte venner og bekjente i oppgavelinjen.

16:54: Allison O'Mahony fra Microsoft kan fortelle at Windows 10 Creators Update setter de viktige personene i livet ditt i sentrum. Nå kan du legge personene du kommuniserer mest med rett i oppgavelinjen. Dra videoer, bilder og dokumenter ned til ikonene deres og innholdet deles direkte. Smart!

16:51: Dolby Atmos-støtte for XBox One S kommer gjennom Creators Update.

16:50: Ved hjelp av Arena-appen for XBox Live kan du sette opp dine egne turneringer og utfordringer.

«Arena» i Xbox Live virker som en ganske kul tjeneste for å lage venneturneringer.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

16:47: Windows 10 Creators Update får støtte for strømming av spill rett ut av esken. Ingen ekstra programvare nødvendig. Ett klikk og du strømmer direkte gjennom det nye programmet Beam. Her får du også med en snakkerute slik at du kan kommunisere med seerne dine med tekst, ved siden av tale. Vi loves svært lite forsinkelse i overføringen.

Selv i en demo er seerne litt småfrekke.

Creators Update bringer med seg flere nyheter for spillere, blant annet Strømming av spilløkter via den nye appen «Beam». Det blir stadig mer populært å se på spill, fremfor å spille selv, hevder Jenn McCoy fra Microsofts XBox-divisjon.

Nå over til spill.

League of Legends bli nevnt som et enorm e-sport-spill. Den nye utgaven av Windows 10 skal være spesialtilpasset for gamere.

16:40: Nye VR-headset fra Microsofts partnere som HP, Lenovo, Dell, Asus og Acer vil koste kun 299 dollar og være kompatible med Windows 10 og innholdet du kan lage ved hjelp av Creators Update.

Prisen starter på 299 dollar (rundt 2500 kroner).
Stein Jarle Olsen, Tek.no

En ny app, kalt «Holotour», lar deg vandre gatelangs og oppleve verdens attraksjoner og landemerker fra innenfor hjemmets fire vegger via VR-headset.

Her er en VR-variant av Pantheon i Roma.

– Trenger ikke kjøpe noe annet møbel enn en stol, resten blir holografisk fra nå, smeller det sarkastisk fra en kollega.

16:35: Ved hjelp av Hololens kan Edge fungere som en portal inn til en verden av 3D-objekter og hologrammer. Med Windows 10 kan du enkelt trekke 3D-objekter ut fra den digitale verden og inn i stuen din. Du kan for eksempel se på en ny stol i en nettbutikk og trekke denne ut i stuen din som et hologram for å se om den passer inn hjemme hos deg før du kjøper.

En spennende tanke, mon tro hvor godt det vil fungere.

Online-shopping kan være ganske kult med Hololens, ettersom man kan få en forhåndsvisning av produktet direkte i stua.

Nå: Hololens.

16:28: – Vi skal integrere 3D i mange av våre fremste Microsoft-produkter, som Power Point og Office-pakken. Du skal altså kunne sette inn ekte 3D-modeller og bruke dem som animasjoner i presentasjonene dine.

3D-opplegget blir nok populært blant unge som vil leke rundt, men her kan vi nok styre entusiasmen foreløpig.

Sandslottet kan senere brukes i MS Paint (med 3D-støtte).

16:22: Paint 3D lar deg flytte objekter i noe som ser ut som Photoshop-lag. Du skal kunne endre og senere 3D-skrive objekter fra blant annet Minecraft.

Paint 3D.
Dette sandslottet kan skannes inn ved hjelp av en smarttelefon og videreforedles i Paint 3D.

16:19: Microsoft har utviklet en app som skanner inn 3D-objekter, digitaliserer dem og åpner for manipulering i eksempelvis Paint 3D.

16:16: Microsoft holder oss på foreløpig pinebenken hva angår ny maskinvare som SurfaceBook og Surface Pro 5.

Microsoft lanserer en ny versjon av Paint med støtte for 3D-behandling.

MS Paint får 3D-støtte.

16:13: Vår generasjon har vokst opp med å sjekke epost og skrive dokumenter i 2D. Neste generasjon vil vokse opp i en 3D-verden, mener Microsoft.

Mixed Reality, 4K-spilling og 3D-innhold står i fokus i «Creators Update».

«Vi har vokst opp med alt i 2D, men dagens unge er vant med 3D.».

16:10: Windows 10 «Creators Update» kommer tidlig 2017. Etterfølger Anniversary Update fra i sommer.

16:07: 400 millioner personer bruker nå Windows 10 skrytes det fra scenen, mon tro hvor mange som oppgraderte med vilje?

16:04: Terry Myerson leder «Windows og enheter»-divisjonen. Han forteller om hvordan Microsofts produkter brukes til å utfolde seg både kreativt og profesjonelt.

Terry Myerson. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

16:02 «We build Windows for each of us». Får vi noe nytt innenfor bedre personliggjøring? Det snakkes nå om tilgjengeliggjøring (accessibility).

Stolene er gode!

16:00: Lysene slukkes og vi er i gang.

15:55: Vi er på plass i salen (på første rad!) og klare for det som forhåpentligvis vil bli en skikkelig helaften hva ny maskinvare og programvare angår.

annonse