Slik oppfører nye Windows seg på nettbrett
Veksler automatisk mellom «Windows 8» og nye menyer.
Startmeny og nettbrettmodus
I går slapp Microsoft Windows 10. I det som må ha vært en av tidenes mer effektive Windows-lanseringer dukket det opp oppgraderingsknapper i 190 land kloden rundt. Både nedlastingsløsninger og aktiveringsservere holdt hele dagen, uten merkbare problemer.
Vi gjorde en omfattende prøvekjøring av Windows 10 på ordinær PC i går, og kunne slå fast at operativsystemet jevnt over fungerte svært bra. Fra en mus- og tastaturbrukers ståsted er det nesten slutt på Windows-frustrasjonene med denne nye versjonen. Men hva med nettbrettene? De som Windows 8 i utgangspunktet fungerte godt på. Vi plukket frem en Surface 2 for å se hvor godt nye Windows 10 ivaretar brukere av berøringsskjerm.
Les mer om Windows 10 i disse sakene:
- Sniktitt på helt nye Windows 10
- Sniktitt på Windows 10 Technical Preview
- Sniktitt på Windows 10 Tehcnical Preview 2
- Windows 10 blir helt gratis
- Her er alle Windows 10-versjonene
- Endelig er Windows 10-datoen klar
- Sniktitt på Windows 10 for mobiltelefoner
Windows 10 har to ansikter og veksler lynraskt
Operativsystemet er i utgangspunktet satt til å bytte mellom vanlig desktopmodus og nettbrettmodus selv. Det skjer ikke helt uten din hjelp, siden standardvalget er at enheten skal spørre om lov når den ønsker å gjøre byttet, for eksempel når du klikker av tastaturet på et Surface-brett.
Vi opplevde byttet som såpass raskt og smertefritt, at vi heller valgte å la Windows gjøre dette helt automatisk.
Så fort byttet er gjort, er du for de fleste visuelle formål i Windows 8. Plutselig blir alle applikasjoner til fullskjermvinduer. Du kan veksle mellom dem ved å trekke fingeren inn fra venstresiden av skjermen, mens en finger inn fra høyresiden av skjermen åpner varslingssenteret. Trekk applikasjonen ned, og den avsluttes.
Byttet skjer også ganske presist med vårt brett. Det skjer ikke i utide, men innimellom kan det likevel være nyttig å gå tilbake til vanlig Windows med vinduer. Da er det veldig kjekt at Microsoft har plassert en snarvei til å skru av og på brettmodusen i varslingssenteret. På vår Core i5-utstyrte Surface 2 Pro tar byttet godt under sekundet, og oppleves i praksis som umiddelbart.
Du bør ha Modern UI-innhold i startmenyen
Den store Modern UI-menyen flytter seg ned i venstre hjørne, og blir til den nye startmenyen. Eventuelle åpne apper får vindusmarkering rundt seg og flyter plutselig på skrivebordet. Det gjelder også tredjeparts programvare som oppfører seg påfallende pent og uten trøbbel når den utsettes for disse såkalte Continuum-funksjonene i Windows 10.
I gårsdagens sniktitt nevnte vi at det er mulig å gjøre startmenyen så stor, eller så liten, som man måtte ønske. Det er fullt mulig på nettbrett også, men her oppdager vi fort at prioritetene våre i desktopmodus påvirker mulighetene våre i brettmodus. Det er nemlig Modern UI-elementene fra startmenyen som blir til startskjermen i brettmodus.
Hvis du fjerner alle flisene fra startmenyen, og står igjen med bare en appliste eller andre elementer, har du heller ikke fliser å velge i på startskjermen. Her må du altså gjøre en avveining, fordi de to ulike modusene påvirker hverandre.
En massiv forbedring siden Windows 8
Det skal sies at brettet er mulig å bruke uten en omfattende startskjerm også. Du kan fortsette å bruke det i desktopmodus, som fungerer helt greit på den presise pekeskjermen, eller du kan hente frem den fullverdige applikasjonslisten med et sveip inn fra venstre side av skjermen. Like fullt føles dette som omstendelige måter å bruke et nettbrett på i 2015, og vi konkluderer med at en hybrid-PC i mange tilfeller vil tvinge deg til å ha en voksen startmeny i desktopmodus, selv om du kanskje ikke ønsker det selv.
Mulighetene for flere skrivebord trekker seg naturligvis litt unna i nettbrettmodus. Der Windows 8-variantene hadde et slags skrivebord under Modern UI-grensesnittet, forsvinner den delen helt når Windows 10 gjør seg klar for fingerbetjening.
Like fullt er det en massiv forbedring sammenliknet med tidligere, der du i praksis ikke fikk velge opplevelse selv uten å installere tredjeparts løsninger, så som Classic Shell og liknende.
Apper og konklusjon
Det er egentlig bare ett «problem» i Windows 10 på nettbrett. Eldre applikasjoner er ofte slett ikke optimaliserte for berøringsfølsomme skjermer. Problemet er ikke nytt for Windows 10, men snarere ett det har arvet fra Windows 8, der utfordringene tross alt var langt større. Det er heller ikke Microsofts feil, om du ikke legger skylden på dem for å ikke ha skapt nok begeistring blant utviklere med Windows 8. Her er det nemlig utviklerne som til dels har sovet i timen, ettersom Microsoft anbefalte alt som kunne krype og gå av utviklerhus å tilpasse seg Modern UI i forrige omgang.
Nå virker imidlertid både brukere og testere fornøyde med det nye operativsystemet, og Microsoft jobber for å få utviklere til å lage såkalte Universal apps, som kan kjøre på tvers av mobiltelefoner, nettbrett og større PC-er med Windows 10. Dermed kommer sannsynligvis applikasjonene du laster ned til å kaste av seg denne hemskoen i løpet av det kommende året.
Som ventet kan vi ikke beskylde Microsoft selv for å ignorere brukere med berøringsskjerm. Forrige Windows ut var tross alt en gedigen satsing på akkurat disse brukerne.
Kloke valg i Microsofts egne apper
Dermed er det gjort kloke valg i så godt som alt vi ser av Microsoft-programvare i Windows 10. Åpner du Bilder-applikasjonen får du detaljerte valg for retusjering av bildene dine. Ikonene er ikke så store at de tar opp komisk mye skjermplass, men er i stedet akkurat passelige for betjening med fingre, og kanskje litt større enn vi er vant til for betjening med mus. Kompromisset fungerer utmerket, selv for undertegnedes digre orangutanghender.
Det er ikke alltid funksjonene ser berøringstilpassede ut. I den nye Musikk-avdelingen av Windows blir valgene noe mindre, men de er likevel funksjonelle, og det er ikke tett-i-tett mellom lenker og knapper. Dermed er det aldri noe problem å treffe funksjonaliteten vi ønsker her heller.
Siden Windows 10 ble vist frem for første gang i fjor høst har mange sagt sitt om opplevelsen på berøringsskjerm. Ikke alle har vært like optimistiske, og det har blitt hevdet at denne versjonen kom til å bli et tilbakeskritt for mer moderne enheter enn den klassiske PC-en med mus og tastatur.
Hvorfor tok det så lang tid?
Dette inntrykket stemmer ikke med det jeg har etter å ha brukt operativsystemet på tvers av stasjonær PC, laptop og hybrid de siste par dagene. Et par steder merker man at Microsoft ikke helt har fått til å koble sammen opplevelsene, men for det aller meste føles valgene ekstremt intuitive.
Det er nesten litt rart å tenke på at Microsoft har slitt med å koble sammen disse to verdnene siden Windows XP, når de nå lykkes så godt som de gjør i Windows 10.