SniktittBrettfunksjonene i nye Windows 10

Slik oppfører nye Windows seg på nettbrett

Veksler automatisk mellom «Windows 8» og nye menyer.

Startmeny og nettbrettmodus

I går slapp Microsoft Windows 10. I det som må ha vært en av tidenes mer effektive Windows-lanseringer dukket det opp oppgraderingsknapper i 190 land kloden rundt. Både nedlastingsløsninger og aktiveringsservere holdt hele dagen, uten merkbare problemer.

Vi gjorde en omfattende prøvekjøring av Windows 10 på ordinær PC i går, og kunne slå fast at operativsystemet jevnt over fungerte svært bra. Fra en mus- og tastaturbrukers ståsted er det nesten slutt på Windows-frustrasjonene med denne nye versjonen. Men hva med nettbrettene? De som Windows 8 i utgangspunktet fungerte godt på. Vi plukket frem en Surface 2 for å se hvor godt nye Windows 10 ivaretar brukere av berøringsskjerm.

Les mer om Windows 10 i disse sakene:

Windows 10 har to ansikter og veksler lynraskt

Operativsystemet er i utgangspunktet satt til å bytte mellom vanlig desktopmodus og nettbrettmodus selv. Det skjer ikke helt uten din hjelp, siden standardvalget er at enheten skal spørre om lov når den ønsker å gjøre byttet, for eksempel når du klikker av tastaturet på et Surface-brett.

Vi opplevde byttet som såpass raskt og smertefritt, at vi heller valgte å la Windows gjøre dette helt automatisk.

Windows 10s to ansikter. Operativsystemet bytter mellom dem dersom du for eksempel hekter av tastaturet ditt. På vårt brett gikk den også i nettbrettmodus om vi holdt det veldig skjevt, noe som tyder på at også bevegelsessensorene brukes for å styre funksjonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så fort byttet er gjort, er du for de fleste visuelle formål i Windows 8. Plutselig blir alle applikasjoner til fullskjermvinduer. Du kan veksle mellom dem ved å trekke fingeren inn fra venstresiden av skjermen, mens en finger inn fra høyresiden av skjermen åpner varslingssenteret. Trekk applikasjonen ned, og den avsluttes.

Byttet skjer også ganske presist med vårt brett. Det skjer ikke i utide, men innimellom kan det likevel være nyttig å gå tilbake til vanlig Windows med vinduer. Da er det veldig kjekt at Microsoft har plassert en snarvei til å skru av og på brettmodusen i varslingssenteret. På vår Core i5-utstyrte Surface 2 Pro tar byttet godt under sekundet, og oppleves i praksis som umiddelbart.

Du bør ha Modern UI-innhold i startmenyen

Ønsker du å ha startmenyen din tom for fliser i desktopmodus? Da må du leve med helt tom startskjerm i nettbrettmodus. Det hadde vært fordelaktig å kunne styre disse to uavhengig av hverandre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den store Modern UI-menyen flytter seg ned i venstre hjørne, og blir til den nye startmenyen. Eventuelle åpne apper får vindusmarkering rundt seg og flyter plutselig på skrivebordet. Det gjelder også tredjeparts programvare som oppfører seg påfallende pent og uten trøbbel når den utsettes for disse såkalte Continuum-funksjonene i Windows 10.

I gårsdagens sniktitt nevnte vi at det er mulig å gjøre startmenyen så stor, eller så liten, som man måtte ønske. Det er fullt mulig på nettbrett også, men her oppdager vi fort at prioritetene våre i desktopmodus påvirker mulighetene våre i brettmodus. Det er nemlig Modern UI-elementene fra startmenyen som blir til startskjermen i brettmodus.

Hvis du fjerner alle flisene fra startmenyen, og står igjen med bare en appliste eller andre elementer, har du heller ikke fliser å velge i på startskjermen. Her må du altså gjøre en avveining, fordi de to ulike modusene påvirker hverandre.

Møt familien. Windows 10 skal fungere bra på PC, nettbrett og mobiltelefon. Sistnevnte får ikke endelig Windows 10 før litt senere i år, men det er fullt mulig å prøvekjøre operativsystemet allerede nå. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En massiv forbedring siden Windows 8

Det skal sies at brettet er mulig å bruke uten en omfattende startskjerm også. Du kan fortsette å bruke det i desktopmodus, som fungerer helt greit på den presise pekeskjermen, eller du kan hente frem den fullverdige applikasjonslisten med et sveip inn fra venstre side av skjermen. Like fullt føles dette som omstendelige måter å bruke et nettbrett på i 2015, og vi konkluderer med at en hybrid-PC i mange tilfeller vil tvinge deg til å ha en voksen startmeny i desktopmodus, selv om du kanskje ikke ønsker det selv.

Mulighetene for flere skrivebord trekker seg naturligvis litt unna i nettbrettmodus. Der Windows 8-variantene hadde et slags skrivebord under Modern UI-grensesnittet, forsvinner den delen helt når Windows 10 gjør seg klar for fingerbetjening.

Like fullt er det en massiv forbedring sammenliknet med tidligere, der du i praksis ikke fikk velge opplevelse selv uten å installere tredjeparts løsninger, så som Classic Shell og liknende.

Apper og konklusjon

Det er egentlig bare ett «problem» i Windows 10 på nettbrett. Eldre applikasjoner er ofte slett ikke optimaliserte for berøringsfølsomme skjermer. Problemet er ikke nytt for Windows 10, men snarere ett det har arvet fra Windows 8, der utfordringene tross alt var langt større. Det er heller ikke Microsofts feil, om du ikke legger skylden på dem for å ikke ha skapt nok begeistring blant utviklere med Windows 8. Her er det nemlig utviklerne som til dels har sovet i timen, ettersom Microsoft anbefalte alt som kunne krype og gå av utviklerhus å tilpasse seg Modern UI i forrige omgang.

Nå virker imidlertid både brukere og testere fornøyde med det nye operativsystemet, og Microsoft jobber for å få utviklere til å lage såkalte Universal apps, som kan kjøre på tvers av mobiltelefoner, nettbrett og større PC-er med Windows 10. Dermed kommer sannsynligvis applikasjonene du laster ned til å kaste av seg denne hemskoen i løpet av det kommende året.

Som ventet kan vi ikke beskylde Microsoft selv for å ignorere brukere med berøringsskjerm. Forrige Windows ut var tross alt en gedigen satsing på akkurat disse brukerne.

Slik ser Task View ut i desktopmodus (venstre) og nettbrettmodus (høyre). Du mister muligheten til å ha flere skrivebord i nettbrettmodus, men strengt tatt er hver app sitt eget «skrivebord» når de kjører i fullskjerm, slik de gjør i denne modusen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kloke valg i Microsofts egne apper

Dermed er det gjort kloke valg i så godt som alt vi ser av Microsoft-programvare i Windows 10. Åpner du Bilder-applikasjonen får du detaljerte valg for retusjering av bildene dine. Ikonene er ikke så store at de tar opp komisk mye skjermplass, men er i stedet akkurat passelige for betjening med fingre, og kanskje litt større enn vi er vant til for betjening med mus. Kompromisset fungerer utmerket, selv for undertegnedes digre orangutanghender.

De fleste appene Microsoft selv står bak har et grensesnitt vi oppfatter som akkurat passelig. Elementene er hverken for store eller for små, enten man bruker muspeker eller fingre til å navigere. I musikkappen til høyre ser elementene noe mer gammeldagse ut, men merk at det ikke er tett-i-tett av dem. Dermed fungerer også disse utmerket i nettbrettmodus. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er ikke alltid funksjonene ser berøringstilpassede ut. I den nye Musikk-avdelingen av Windows blir valgene noe mindre, men de er likevel funksjonelle, og det er ikke tett-i-tett mellom lenker og knapper. Dermed er det aldri noe problem å treffe funksjonaliteten vi ønsker her heller.

Siden Windows 10 ble vist frem for første gang i fjor høst har mange sagt sitt om opplevelsen på berøringsskjerm. Ikke alle har vært like optimistiske, og det har blitt hevdet at denne versjonen kom til å bli et tilbakeskritt for mer moderne enheter enn den klassiske PC-en med mus og tastatur.

Nå er vi fryktelig urettferdige. Stakkars Winamp har ikke blitt oppdatert på en liten evighet, og egner seg derfor utmerket til å vise hva som skjer når en app overhodet ikke støtter nettbrettmodus. Vinduet flyter fritt rundt i sitt eget enorme skrivebordaktige område. Er vi så uheldige at vi trykker utenfor forsvinner hele Winamp, og kan kun hentes tilbake via Task View-knappen igjen. Så gærnt står det ikke til med Firefox, men det er likevel ikke alle menyene som virker særlig godt egnet for fingernavigering. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvorfor tok det så lang tid?

Dette inntrykket stemmer ikke med det jeg har etter å ha brukt operativsystemet på tvers av stasjonær PC, laptop og hybrid de siste par dagene. Et par steder merker man at Microsoft ikke helt har fått til å koble sammen opplevelsene, men for det aller meste føles valgene ekstremt intuitive.

Det er nesten litt rart å tenke på at Microsoft har slitt med å koble sammen disse to verdnene siden Windows XP, når de nå lykkes så godt som de gjør i Windows 10.

Lurer du på hvordan Windows 10 er å bruke på vanlig PC? Du finner sniktitten og alle skjermdumpene i denne saken »

Les også
Slik unngår du å bli en del av Microsofts P2P-nettverk
Les også
Microsoft fikser feil som fikk Windows 10 til å gå i loop
Les også
Misfornøyd med Windows 10? Denne knappen kan redde PC-en din
Les også
Sjekk om du vant en Microsoft Surface 3 med Windows 10
Les også
Ta full kontroll over Windows 10-oppdateringene
Les også
Windows 10 er lastet ned 14 millioner ganger på ett døgn
Les også
Dette er noen av problemene folk opplever med Windows 10
Les også
Vi har prøvd Windows 10 – se hva vi synes
Les også
Windows 10 er ferdig
Les også
Her er alle Windows 10-versjonene
Les også
Continuum krever ny mobil
annonse