Til hovedinnhold

Nå må de betale harddisk-avgift på absolutt alt

Våre svenske naboer må ut med opptil 400 kroner ekstra for en ny TV.

Shutterstock

Fra og med nå må svenske forbrukere betale en kopieringsavgift på alle elektroniske produkter som har mulighet til å lagre og spille av musikk eller filmer, melder Sweclockers.

Det er organisasjonen som representerer rettighetshavere i Sverige, Copyswede, som skal samle sammen den nye avgiften. Pengene som kommer inn er ment som en kompensasjon til aktører som taper penger på at våre svenske naboer kopierer innhold mellom seg og venner, uten å betale for det.

100 kroner mer for en harddisk

Kopieringsavgiften har allerede vært gjeldene for eksterne harddisker i et par år, men nå gjelder den altså alle produkter som kan lagre eller spill av musikk og film.

Det betyr at en harddisk eller SSD nå koster svenskene inntil 100 kroner mer. Men det er ikke bare harddisker og SSD-er i løssalg som blir rammet, flere andre enheter havner også i samme kategori med en maksimal avgift på 100 svenske kroner; blant annet bærbare PC-er, stasjonære maskiner, nettbrett, spillkonsoler, NAS-enheter og USB-minne.

Dette er imidlertid den «billige» avgiften. Det vil nemlig svi mer i lommeboken når våre naboer skal kjøpe seg en mobiltelefon med musikkavspilling, MP3-spiller, dekoder, TV eller medieavspiller. Da må de betale inntil 400 kroner i avgift. Avgiftene tar utgangspunkt i 1 svensk kroner per gigabyte, hvilket betyr at en PVR med stor lagringskapasitet etter alle solemerker vil få maksimal avgift.

Den nye avgiften gjelder også brennbare DVD- og CD-plater. Her må eksempelvis de ut med 4,80 svenske kroner ekstra for en brennbar DVD-plate på 8,5 gigabyte, eller 0,90 kroner for en vanlig CD-R-skive.

Gammel lov

Årsaken til at våre svenske naboer nå må betale med for elektronikk med lagringsmulighet, er en gammel lov som stammer tilbake til fra 80-tallet. Den gang var det kassettbånd folk brukte for å kopiere musikk seg i mellom.

Skatten ble den gang også innført for å kompensere rettighetshavere for tapt inntekt på grunn av såkalt «privatkopiering», som i motsetning til piratkopiering er fullt lovlig. Det er importørene som må sørge for å betale avgiften på produktene.

I sommer kom det en ny åndsverkslov i Norge:
Den gjør småpirater til et lett bytte »

(Kilde: Sweclockers)

annonse