Platebransjen krever iPhone-avgift på 73 mill.

Vil at harddiskavgiften skal gjelde mobiler.

I Sverige må du betale kopieringsavgift på eksterne harddisker og minnepenner. Avgiften ble innført i 2011 som en kompensasjon til platebransjen i Sverige, fordi du lovlig kan privatkopiere kjøpt musikk videre til en slektning eller venn.

Det er organisasjonen Copyswede som forvalter disse avgiftspengene videre til platebransjen i Sverige. Men de vil ikke nøye seg med avgifter på kun eksterne harddisker og minnepinner, de kjemper også en hard kamp for å få avgiftsbelagt mobiler.

Nå saksøker de TeliaSonera, skriver Dagens Industri. De mener at kopieringsavgiften også gjelder mobiltelefoner, og krever etterbetaling av avgiften for iPhone-telefoner solgt helt tilbake til 2009.

73 millioner

Organisasjonen krever 73 millioner svenske kroner fra telekjempen, fordi de har importert og solgt iPhoner siden 2009. Beløpet skal representere 3,50 kroner per gigabyte lagringsplass i telefonene, pluss rente. Beløpet er nesten like stort det de svenske The Pirate Bay-grunnleggerne ble idømt.

Høsten 2012 gikk Copyswede til et lignende søksmål mot Sony Mobil. Svenskene betaler i dag en avgift på 3,50 kroner per GB med lagringsminne på MP3-spillere. Copyswede mener at mobiltelefoner havner i kategorien for enheter som er «spesielt egnet» til privatkopiering, og at de derfor må avgiftsbelegges på samme måte som en MP3-spiller.

Telia Sonera mener på sin side at en iPhone primært skal brukes til telefoni, og at den ikke kan klassifiseres som «spesielt egnet» til privatkopiering.

Dekkes av staten

At platebransjen kan kreve kompensasjon for privatkopiering er mulig fordi EU innførte opphavsrettsdirektivet i 2001. Direktivet sier at medlemslandene skal ha en kompensasjonsordning for privatkopiering i din lovgivning, noe man i Sverige innførte som en avgift på lagringsmedier.

Norge innførte det samme EU-direktivet i 2005, men her dekkes det av staten over statsbudsjettet. I år deles det ut 44 millioner kroner kroner til platebransjen, et beløp som rettighetsorganisasjonen Norwaco forvalter.

Kulturdepartementet påpeker i statsbudsjettet at dette beløpet står i sammenheng med fondet for lyd og bilde, som i 2013 er på 31,5 millioner kroner.

(Kilde: Dagens Industri)

Les også
Nå må de betale harddisk-avgift på absolutt alt
Les også
Platebransjen avgiftsbelegger alle harddisker
Les også
Platebransjen vil avgiftsbelegge mobiler
Les også
Nå må de betale harddiskavgift
annonse