Til hovedinnhold

Skylagringstjenester kan få kopieringsavgift

EU diskuterer muligheten.

Det siste året har svenske og finske forbrukere måtte betale en egen kopieringsavgift på eksterne lagringsmedier. Minnepinner, DVD-plater, smarttelefoner og eksterne harddisker har blitt opp mot 100 svenske kroner dyrere, slik at rettighetshaverne får en kompensasjon for tapte inntekter på grunn av det som defineres som privatkopiering.

Med privatkopiering menes det å kopiere opphavsrettsbeskyttet materiale i begrenset omfang. Har du kjøpt musikk på lovlig vis kan du med loven på din side kopiere dette til en MP3-spiller, eller gi bort en kopi til en venn eller slektning. Det er dette «tapet» platebransjen får kompensering for.

Innad i EU diskuteres det nå om en slik avgift også skal pålegges skylagringstjenester, som Google Drive, iCloud og Dropbox. Det er IDG News som har kommet over disse opplysningene i et lekket dokumentet fra EUs skystrategi-kommisjon.

Rettighetshaverne krever

Kopieringsavgiften som i dag er innført i en rekke land, varierer stort sett på basert på kapasiteten til lagringsmediet. Med den utstrakte bruken av skylagringstjenester kan vanlige folk nå enkelt laste opp en fil på sin private digitale lagringsplass, og bruke den på tvers av flere enheter.

Dette er nå stridens kjerne. Spørsmålene som har blitt ført frem i EU er om, og hvordan, man skal samle inn en avgift for denne typen deling av åndsverk – som rettighetshaverne mener de har krav på.

I en uttalelse sier 12 rettighetsorganisasjoner at privatkopiering generer en essensiell del av rettighetshavernes godtgjørelse, i følge IDG News.

Organisasjonene forteller videre at avgiften de krever ikke har påvirket salgsvolumet av lagringsmedier, og fordømmer elektronikkbransjens ønske om å få den fjernet:

– Denne kompensasjonen, som hundretusenvis av artister får, har ikke påvirket salget i de landene hvor den er innført. Medlemmene våre forstår ikke hvorfor elektronikkprodusentene bedriver lobbyvirksomhet for å få den fjernet, heter det i uttalelsen.

Under vurdering

I EU-dokumentene kommer det frem at EU nå vurderer om de skal utvide nedslagsområdet for dagens privatkopieringsavgift. Skylagringstjenester nevnes spesifikt som et eksempel, og det ligger an til at saken skal diskuteres på høyere nivå etter årsskiftet.

I en dom fra 2010, har EU tidligere gjort det klart at en slik avgift skal kalkuleres ut fra hvor mye skade rettighetshaverne lider fordi forbrukere privatkopierer, melder nyhetsselskapet.

Møter kritikk

En rekke motstandere av inngrep i det private digitallivet har raskt slaktet forslaget.

– Det er virkelig utrolig at kommisjonen legger en avgiftstrategi i førersetet der avgiften i sin nåværende form er et hån mot markedet. At kommisjonen legger opp enda et nivå med byråkrati er uforståelig, sier Joe McName i rettighetsgruppen EDRi.

– Dette er nok et eksempel på hvordan åndsverkslovgivningen er totalt uten kontakt med virkeligheten og tiden vi lever i, sier Christian Engstrøm, Piratpartiets representant i EU-parlamentet.

Om loven blir vedtatt i EU, vil den trolig også gjelde i Norge. Elektronikkbransjen her til lands har tidligere uttalt til Hardware.no at en slik avgift «er helt feilaktig og urettferdig»

Hvordan en slik avgift, om den blir innført, vil påvirke de skylagringstjenestene som i dag tilbyr gratis lagringsplass, er ikke kjent.

Del gjerne din mening i kommentarfeltet under.

(Kilde: IDG News, via Sweclockers)

Les også
Nå må de betale harddisk-avgift på absolutt alt
Les også
– Dropbox kan hackes
Les også
Platebransjen avgiftsbelegger alle harddisker
Les også
Norge vurderer TV-lisens på mobiler og PC-er
Les også
Nå må svenskene betale TV-lisens på PC-er og nettbrett
Les også
Piratkopiering tillatt i Portugal
Les også
Microsoft kan få megabot
Les også
– Nye Megaupload er nesten ferdig
Les også
Vi vil ha mer overvåkning på nett
annonse