Til hovedinnhold

Nå kan Internett bli «server-fritt»

Britiske forskere jobber med en ny, spennende Internett-arkitektur.

Facebook

Samtidig med at forskere jobber iherdig med å utvikle nye maskinvareteknologi for fremtidens datamaskiner, har man også for lengst begynt å se på måter å fornye selve Internett på.

En gruppe forskere ved det prestisjetunge Cambridge-universitet i England jobber nå med en ny og potensielt revolusjonerende Internett-arkitektur, med den interessante egenskapen at den reduserer behovet for sentrale servere.

P2P for hele Internett

Prosjektet heter «Pursuit» og er et EU-finansiert arbeid som har som målsetning å møte mange av problemene som fremtidens Internett står overfor.

Pursuit er et system som i korte trekk går ut på at informasjonen på Internett er spredt utover på individuelle datamaskiner i stedet for på sentrale servere, slik at man dermed kan hente informasjon, eller deler av informasjon, direkte fra et nettverk av andre datamaskiner.

Med andre ord har systemet klare likhetstrekk med den velkjente «peer-to-peer»-modellen som fildelingstjenester benytter seg av, men forskjellen er altså at det nye systemet i prinsippet omfatter hele Internett.

De tekniske detaljene om hvordan det hele fungerer er litt uklare, men forskerne har demonstrert en fungerende prototype av systemet, som de sågar vant en såkalt Future Internet Assembly-pris for i mai. Dette er en pris som EU deler ut til nye, lovende Internett-arkitekturer.

Raskere og sikrere

Fordelene med Pursuit-systemet skal først og fremst være at det gjør tilgangen til informasjon langt raskere og mer effektiv, og at man unngår problemet med overbelastning som sentraliserte servere ofte sliter med.

I utgangspunktet kan det se ut som om et slikt desentralisert system kan gjøre det enda vanskeligere enn i dag å holde kontroll på ulovlig fildeling. Dette har forskerne imidlertid løst med en form for «fingeravtrykk» på informasjonen, som verifiserer at den kommer fra en autorisert kilde. Dette mener de faktisk kan gjøre arkitekturen sikrere enn dagens løsning.

Mer informasjon om Pursuit kan du lese på Cambridge-universitetets hjemmesider, og EU har en artikkel om emnet her. Sjekk også ut videoen under.

I mellomtiden kommer stadig nye Internett-verktøy: Nytt Firefox-tillegg lar deg se hvem som følger deg på nettet »

(via GigaOm)

annonse