Til hovedinnhold

Google vil lage datamaskiner som kan «tenke kreativt»

Tar nå i bruk kvanteteknologi for å utvikle smartere maskiner.

Såkalte kvantedatamaskiner befinner seg ennå på et høyst eksperimentelt stadium, og er ennå noe man bare unntaksvis hører om. Nå kan det se ut til at denne teknologien kan få større oppmerksomhet, med en ny, stor aktør på banen.

Søkemotorgiganten Google har nemlig planer om å foreta en kraftig opptrapping av forskning på kunstig intelligens, nettopp ved å ta i bruk kvantedatamaskiner. På Googles forskningsblogg kommer det frem at selskapet nå har opprettet et eget laboratorium kalt «Quantum Artificial Intelligence Lab», som er dedikert til dette formålet.

Enormt potensiale

Laboratoriet vil romme en kvantedatamaskin produsert av selskapet D-Wave Systems, og forskere fra både det amerikanske romfartsselskapet NASA og andre deler av verden skal visstnok delta i det ambisiøse prosjektet.

Googles hovedmål er å finne ut hvordan kvanteteknologien kan bidra til å gjøre kunstig intelligens mer avansert. Spesielt ligger fokuset på å sette maskiner i stand til å lære og tenke «kreativt» for å løse kompliserte problemer. Dette krever svært avanserte algoritmer som er vanskelig å utvikle for vanlige datamaskiner. På bloggen opplyses det at noen slike læringsalgoritmer for kvantemaskinen allerede er på plass.

Selv om teknologien ennå er i en tidlig fase, mener Google at potensialet er enormt og håper å bruke kvanteløsninger til å utvikle langt mer presise og effektive modeller innen alt fra stemmegjenkjenning og Internett-søk til miljøforskning og medisin.

Bruker kvantemekaniske tilstander

Søkemotorselskapet går så langt som til å hevde at kvantemaskiner potensielt vil kunne by på de mest kreative problemløsende egenskapene som fysikkens lover tillater. Hvordan de store ordene vil oversettes til praksis gjenstår å se.

Kvantedatamaskiner er kort fortalt datamaskiner som gjør utregninger ved hjelp av kvantemekaniske fenomener i stedet for transistorer, og fungerer dermed fundamentalt forskjellig fra vanlige datamaskiner. I stedet for det digitale bit-systemet opererer kvantemaskiner med informasjonsenheten «qubit», som representerer en kvantemekanisk tilstand.

IBM er blant dem som ligger langt fremme innen kvanteforskningen og kunne i fjor melde om et aldri så lite gjennombrudd på feltet.

Det finnes også kvante-nettverk: Amerikanske forskere skal ha brukt et slikt i flere år »

(Kilder: Google, via eWeek)

Mer om
annonse