Tek.no

Nyhet

Chromebook-salget tar av

Googles billige bærbare er populære saker.

Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no
Eigil Knudsen
12 Aug 2014 19:00

De små og rimelige laptop-ene til Google, Chromebook, har blitt godt mottatt etter at de landet på markedet, og i USA klatret maskinene opp til en andel på hele 21 prosent av markedet for bærbare PC-er på bare et års tid.

Det tok en stund før PC-ene ankom norske breddegrader, men nå har de altså begynt å dukke opp her på berget også, i form av modeller fra blant annet Toshiba og Acer. Mange flere vil det nok bli, for nå foreligger det sterke indikasjoner på at Googles laptop-konsept raskt får et stadig sterkere fotfeste på markedet.

Analysebyrået Gartner har nemlig lagt frem tall som burde gi Google god grunn til å smile når det gjelder utsiktene til Chromebook-maskinene. Ifølge byråets beregninger vil nemlig salget av PC-ene komme opp i 5,2 millioner enheter innen utgangen av inneværende år.

Tredobling innen år 2017

Det vil i så fall bety en salgsøkning på solide 87 prosent i forhold til 2013. Byrået beregner videre at salget vil stige til 14,4 millioner enheter innen år 2017, noe som altså tilsvarer en tredobling.

Den sterke økningen vil skje som en følge av at stadig flere PC-produsenter kaster seg på Chromebook-bølgen, noe som igjen er en konsekvens av at produsentene søker å posisjonere seg i nye segmenter nå som salget av tradisjonelle PC-er er jevnt dalende.

Samsung er per dags dato den dominerende aktøren på Chromebook-markedet, med en andel på solide 64,9 prosent på verdensbasis i 2013. Deretter følger Acer, HP, Lenovo og Dell med henholdsvis 21,4, 6,8, 6,7 og 0,3 prosent av markedet i fjor.

Også populære i Norge

Ellers er det USA som fremdeles er det desidert største markedet, med 82 prosent av det globale salget. Her er det først og fremst utdannelsessektoren som har lagt sin elsk på produktet, og står visstnok for hele 85 prosent av Chromebook-salget i landet.

Det er ennå uvisst akkurat hvordan Chromebook-ene gjør det her til lands, men tidligere i sommer kunne flere norske elektronikkbutikker bekrefte overfor Hardware.no at interessen for maskinene er stor blant også norske forbrukere.

Til tross for den sterke økningen fremover mener Gartner at Chromebook likevel vil forbli et nisjeprodukt i alle fall de fem neste årene. For å nå ut til et større marked mener byrået det er nødvendig med visse forbedringer av maskinene, først og fremst bedre nettsky-funksjonalitet, raskere minne, større og raskere SSD-er og bedre brukerstøtte.

Vurderer du å kjøpe en Chromebook? Prisene til alle de tilgjengelige modellene finner du hos Prisguide »

Les også
Fortsatt kraftig økning i Chromebook-salget
Les også
PC-en gjør comeback
Les også
Billig Chromebook har fått Nvidias kraftige Tegra-prosessor
Les også
Nå går Microsoft i strupen på Googles Chromebook
Les også
Stor interesse for Googles billige bærbare
Les også
Toshiba CB30-102 Chromebook: Få en bærbar til halve prisen av Windows-modellene
Les også
Dette er Samsungs nye Chromebook
Les også
Chromebook tar av i USA
Les også
Dette er HPs nye mini-Chromebook
annonse

Les også