Tek.no

Nyhet

Stor interesse for Googles billige bærbare

Maskinene har endelig kommet til Norge.

Anders Brattsborg Smedsrud, Hardware.no
4 Juli 2014 12:00

Chromebooker er det nyeste mange PC-produsenter vil selge deg denne sommeren. De bærbare maskinene er små, lette og billige, men de kommer også uten Windows – det velkjente operativsystemet som har vært med oss i alle år. Dette er erstattet av Googles eget operativsystem, Chrome OS, som er lagt opp på en litt annen måte enn vi er vant til.

Operativsystemet er nemlig i bunn og grunn egentlig bare en nettleser, og det er via denne du gjør alt på maskinen. Det sørger for at Chrome OS kan prestere veldig godt på maskiner med svak maskinvare.

– Vi ser at salget av Chromebooks øker for hver eneste uke som går, sier Øystein Andre Schmidt, Elkjøps kommunikasjonssjef, til Hardware.no

Også Dustin home kan fortelle at de opplever stor interesse rundt maskinene:

– På privatmarkedet er det først og fremst «early adopters» som har vært interessert, men interessen øker hos studenter og de som vil ha en sofa- eller surfe-PC, forteller Norgessjef Jens Haviken.

Alt du må vite:
Dette skjuler seg i Chrome OS » (Ekstra)

Uhyre populære i USA

Selv om maskinene bare har en avansert nettleser, får du gjort det meste på disse maskinene. Dokumenter skriver du i skytjenester som Office 365 eller Google Docs, mail kan du lese via nettklienten og det finnes et hav av nettbaserte verktøy som lar deg redigere bilder. Fordi så mye skjer i nettleseren, trenger ikke maskinene å være like kraftig som andre bærbare PC-er.

I utlandet har disse maskinene blitt uhyre populære. I USA utgjør de allerede over 20 prosent av bærbar-markedet, ett år etter lansering, men hverken Dustin eller Elkjøp ønsker nå å anslå markedsandelen i Norge. Maskinene har bare vært tilgjengelig for kjøp i noen uker hos flere av forhandlerne, noe som vil vri statistikken litt, men det er klart at andelen ikke er på langt nær så høy som i USA.

– Vi har valgt å starte noe rolig med dette produktet, og på nåværende tidspunkt fører vi fire modeller. Til sammenligning har vi i dag rundt 150 typer tradisjonelle bærbare PC-er til salgs.

– Sortimentet vil ta seg opp i månedene som kommer og vi vil hente inn maskiner både med ulik størrelse og fra ulike leverandører. Andelen Chromebooks så kort tid etter lansering er dermed noe begrenset, men den er ventet å vokse i takt med at produktet setter seg i markedet og at utvalget gradvis blir større, forteller Schmidt.

Haviken poengterer også at utvalget stadig øker, spesielt sammenlignet med fjoråret, og at de forventer at dette alene vil føre til en økt interesse rundt maskinene. Han trekker også frem et annet moment som bidrar til økt etterspørsel:

Behovet etter nettbaserte programmer har økt, og med Android har mange brukere vent seg til at du kan gjøre ting via disse, sier Haviken.

Aktuell for studenter

Chromebook-maskinene er i stand til å gjøre det meste, foruten de mest maskinvarekrevende oppgavene – som spilling og videoredigering. Dog, med en prislapp som starter på 2000 kroner har den en rekke aktuelle målgrupper:

– I forbindelse med skolestart tror og håper vi at studenter og utdanningsinstitusjoner virkelig vil få øyene opp for Chromebook, sier Schmidt.

Det er i dette segmentet Dustin allerede ser den største etterspørselen:

– Det er stor etterspørsel og nysgjerrighet fra kunder i offentlig sektor, og da spesielt fra skoler. Mange ser på Chromebook som et alternativ til nettbrett eller mobiltelefon for virksomheter som trenger å være oppdatert mens de reiser, samtidig som de ikke trenger en større bærbar PC.

Like fullt, at maskinene er billige trenger ikke å være en fordel her i Norge. En rekke netthandelsaktører og produsenter vi har snakket med tidligere har påpekt at nordmenn gjerne kjøper det dyreste og beste, fremfor de billigere alternativene. Også Elkjøp har sett dette kjøpemønsteret.

– Vi selger flere modeller som i større grad differensierer seg fra Chromebook. Salget etter lansering har vært meget gledelig og vi ser frem til fortsettelsen for Chromebook hos oss, men samtidig er det kanskje ikke å forvente at produktet vil oppnå samme markedsandel som for eksempel i USA, mye på bakgrunn av kjøpemønsteret vårt, sier Schmidt.

Lyst på en Chromebook?
Full oversikt over hvilke modeller som finnes og hvor de er billigst finner du i Prisguide »

Vi har testet Toshibas Chromebook:
Få en bærbar PC til halve prisen av Windows-modellene »

Les også
Fortsatt kraftig økning i Chromebook-salget
Les også
Billig Chromebook har fått Nvidias kraftige Tegra-prosessor
Les også
Chromebook-salget tar av
Les også
Nå går Microsoft i strupen på Googles Chromebook
annonse