Til hovedinnhold

– Apple vil styre boligen din

Avduker smarthjem-satsing neste uke, hevder Financial Times.

shutterstock.com

Den andre juni braker det løs for den årlige utviklerkonferansen til Apple, WWDC (Worldwide Developers Conference). Ett tusen Apple-ingeniører og fire tusen utviklere samles i fem dager for å sosialisere og grunne på nye løsninger. I fjor sommer ble operativsystemet «Mavericks», nye MacBook Air og Mac Pro avduket. I år står automatisering av hjemmet høyt på agendaen, ifølge The Financial Times.

Ny plattform

Såkalte smarte hjem er ingen nyhet, men det har aldri tatt helt av. Noe av årsaken til dette kan være mangelen på et komplett økosystem for å kontrollere mengdene med duppeditter.

Philips Hue er en lyspære som styres fra mobilen.

Apple skal ifølge The Financial Times ha jobbet med et integrert system bygget rundt iPhone, som vil gjøre det enklere å installere smarte enheter i hjemmet. Et av de mest åpenbare eksemplene på nytteverdien vil være lys som skrur seg på når mobiltelefonen din er i nærheten. Et slikt system ble det da også søkt om patent på fra Apple i november i fjor.

Apple håper selvfølgelig at dette skal gi forbrukerne flere grunner til å velge Apples produkter.

Det ventes en oppgradert utgave av Apple TV i løpet av året, som antakelig vil kunne kobles opp mot iPad og iPhone for styring av hjemmet og dermed også styrke Apples økosystem.

Voksende marked

Det er ikke bare Apple som vil inn i markedet for «smarte hjem». Både Google og Samsung har rettet blikket mot dette voksende markedet, i takt med at marginene i mobilmarkedet har skrumpet inn.

Google kjøpte i januar opp Nest Labs, en produsent av intelligente termostater som kan styres fra mobil.

Google gjorde sin nest største investering da de kjøpte opp Nest Labs, produsent av høyteknologiske termostater og røykvarslere, for 3,2 milliarder dollar i januar i år.

Søkemotorgiganten har tidligere blant annet lansert Smart TV, som ikke levde helt opp til forventningene, og en delvis vellykket Chromecast-dongle for strømming av fjernsynskanaler og annen underholdning. I likhet med Apple ønsker de å utvikle et robust økosystem for sammenkoblede dingser i hjemmet.

Samsung har en fordel med sitt enorme utvalg av egenproduserte produkter. I april i år kunne engadget.com fortelle om at deres nye «Smart Home service» var klar for lansering i USA og Storbritannia. Deres mest ekslusive produkter kan da styres via en Android-applikasjon og Samsungs skytjeneste.

Laget for iPhone

The Financial Times forventer at Apple vil fortsette med, og utvide, merkingen av iPhone-kompatible produkter, dog med en ny logo for smarte hjem. Vi kan da få et utvalg testede og sertifiserte enheter fra andre produsenter, på samme måte som for eksempel Philips' smarte lyspærer selges via Apple i dag.

Videre ventes det at Apple vil satse på beskyttelse av privatlivet der Google ser nye muligheter for reklame.

Vi har testet smart-lyspæren Lumen:
Hvorfor i all verden vil du styre lyspæren fra mobilen? »

(Kilder: engadget.com, forbes.com, ft.com)

annonse