Hvorfor i all verden vil du styre lyspæren fra mobilen?
Vi har prøvd å finne svaret på ett av livets store spørsmål.
«Intelligente» lyspærer som kan styres fra PC eller mobil er ikke noe nytt. Det kanskje mest kjente produktet av denne typen er Philips Hue, som krever en startpakke til rundt 1500 kroner.
Poenget med denne typen lyspærer er at du skal kunne fjernstyre belysningen i huset ditt, endre farger på lyset, eller spare strøm ved å programmere når lyset i ulike rom skal skru seg av.
Vi har testet lyspæren Tabu Lumen, som ble finansiert gjennom spleiseportalen Indiegogo. Er dette et nyttig produkt som er verdt pengene, eller er det bare en morsom gimmick? Det var det vi satte oss fore å finne ut.
Bruker Bluetooth
Mens Philips Hue baserer seg på at lyspæren skal koble seg til Wi-Fi-nettverket i huset ditt via en trådløs «bro» som kobler alle pærene sammen, baserer Lumen seg på Bluetooth 4.0. Dermed kan du styre lyspæren direkte fra mobiltelefonen, uten å gå via det trådløse nettet. Ulempen med dette er selvfølgelig at du er avhengig av å være innenfor rekkevidden til Bluetooth. Produsenten av Lumen-pæren oppgir en rekkevidde på 9 meter.
Etter at du har skrudd lyspæren inn i lampesokkelen, er det bare å installere en app på mobilen og pare lyspæren med mobilen via Bluetooth. Appen finnes til både iOS og Android, vi har testet lyspæren med iOS-appen.
Fra appen får du oversikt over alle lyspærene dine, og du har også mulighet til å gruppere flere lyspærer – for eksempel slik at du kan styre alle pærene i stuen som én gruppe. Når du velger en pære (eller en gruppe pærer) får du opp en fargesirkel hvor du trinnløst kan endre fargen på lyset ved å bevege fingeren over sirkelen. Det er også en knapp for å stille fargen tilbake til «varm-hvit», og med en skyvebryter kan du justere lysstyrken.
Appen har ellers også innstillinger for å få lyset til å blinke i takt med musikken, og du kan få lampen til å varsle deg med blinking når telefonen din ringer. Sistnevnte kan vi tenke oss kan være praktisk for personer med nedsatt hørsel.
Elendig app
Dessverre er appen ganske dårlig. Appen har fått bare 2-2,5 av fem stjerner i App Store og Google Play, og mange brukere rapporterer om problemer. Vi er helt enige med de som har gitt appen dårlig karakter. Appen virker rett og slett amatørmessig laget. Menyene er rotete og lite intuitive, og ikke alt fungerer slik det skal.
For eksempel prøvde vi «Party mode»-funksjonen som skal få lyset til å blinke i takt med musikken du spiller fra mobilen. Problemet var bare at lyset blinket i takt med musikken i starten, og så kom blinkingen mer og mer ut av synk. Da vi skrudde av musikken, fortsatte lyspæren å blinke i lang tid etterpå.
Det er også en funksjon som skal få lyspæren til å automatisk skru seg på når du er i nærheten. Det å få lyset til å automatisk skru seg av når du forlater huset, høres jo ut som en kjekk funksjon. Men dette fungerte også dårlig. Lyset skrudde seg riktignok på da vi satte oss i godstolen for å lese en bok, men stadig vekk mistet lyspæren forbindelsen med mobiltelefonen – med det resultat at lyset skrudde seg av og på flere ganger.
Av andre funksjoner nevner vi mulighet til å få lyset til å skru seg på automatisk til bestemte tider – noe som kan være praktisk. Du kan også få lyspæren til å sakte øke lysstyrken frem mot et bestemt tidspunkt, slik at du blir vekket gradvis ved å simulere at solen står opp om morgenen.
Vi brukte bryteren
Lumen-pæren har en lysstyrke på 400 lumens, som skal tilsvare en glødepære på 40 watt. Selv om vi gjerne kunne ønsket oss litt mer lys, syntes vi likevel lysstyrken var OK. Pæren fungerte fint i en leselampe. Strømforbruket til Lumen-pæren er på 7 watt.
Om du lurer på om vi kommer til å anbefale denne «smart-lyspæren» eller ikke, så er svaret et ganske klart nei. Ikke bare er appen dårlig og uferdig, bruk av Bluetooth i stedet for Wi-Fi gjør også at du er nødt til å være ganske nærme for at det skal fungere. Produsenten sier ni meter, vi opplevde til stadighet at vår iPhone mistet forbindelsen til lyspæren. Til slutt endte vi opp med å bruke lyspæren som en hvilken som helst annen lyspære – altså bruke bryteren til å skru den på når vi ville ha lys. Og da kunne vi like godt ha kjøpt en langt billigere LED-pære fra en annen produsent.
Prisen ligger på 70 dollar fra produsentens nettbutikk – altså rundt 400 kroner pluss merverdiavgift og frakt. Den er såvidt vi vet ikke tilgjengelig i noen norske butikker ennå.
Les også om miniversjonen av Lumen her »