Til hovedinnhold

Kritikerne skeptiske til Googles kvantemaskin

Google hevder den nyeste utgaven skal være 100 millioner ganger raskere enn vanlige datamaskiner.

D-Wave Systems

Kvantedatamaskiner er fremdeles et ullent felt, og selv om det flere ganger er blitt rapportert om tilsynelatende ekstreme ytelsesmålinger, er det mange som fremdeles forholder seg skeptiske. Nå har Google igjen kastet ut superlativer, og som vanlig har kritikerne samtidig kommet på banen.

Googles forskningsblogg kan man nå lese at den nye versjonen av kvantemaskinen de jobber med i samarbeid med NASA, den såkalte D-Wave 2X-maskinen, leverte solide 100 millioner ganger høyere ytelse enn en konvensjonell maskin under en test nylig.

Spesialiserte problemer

Selv om dette i utgangspunktet høres veldig imponerende ut er det viktig å merke seg at resultatet kun gjelder for en spesifikk problemtype, nærmere bestemt det Google beskriver som optimaliseringsproblemer med litt under 1000 binære variabler.

Google sammenlignet også kvantemaskinen med en algoritme som er designet for å emule kvantefysiske systemer, og som kjører på konvensjonall maskinvare, og også der skal kvantemaskinen i noen tilfeller ha vært 100 millioner ganger raskere.

Ifølge Google selv er resultatene lovende, men selskapet understreker samtidig at det gjenstår mye arbeid før teknologien kan bli praktisk anvendelig. Blant annet skal selskapet jobbe med bedre kontroll over den kvantefysiske oppgaveløsningen, det som engelsk kalles «quantum annealing».

Møter kritikk

Som nettstedet New Scientist melder har kritikere allerede vært på banen. Forskeren Matthias Troyer, som også tidligere har vært blant de argeste skeptikerne, pekte på at det i testen ble brukt problemer som var spesifikt designet for å være enkle for kvantemaskinen å løse, men vanskelig for den konvensjonelle teknologien.

Dermed mener han resultatet ikke er rettferdig. Han mener en bedre versjon av algoritmen som ble ble brukt på den konvensjonelle maskinen kunne ha redusert tallet ned til bare 100 ganger raskere. Ikke minst peker Troyer på at D-Wave-maskinen er et spesialisert stykke maskinvare med en pris på rundt 15 millioner dollar.

For mer informasjon kan du bryne deg på selve forskningsdokumentet, som definitivt krever solide forkunnskaper for å tolke.

Microsoft tviler også på Googles teknologi: Selv hevder de at en kvantemaskin vil være klar om cirka 10 år »

(Via Ars Technica)

annonse