Tek.no

Nyhet

Her bor piratverstingene

Undersøkelse viser hvor det foregår mest ulovlig nedlastning av musikk.

Rolf B Wegner
19 Sept 2012 05:30

Ulovlig kopiering av musikk er ikke noe nytt i seg selv, men nå har en ny tjeneste gjort det mulig å se hva som lastes ned og hvor det foregår.

Kan gi platebransjen andre måter å tjene penger på

Rapporten er levert av Musicmetric, et firma som har spesialisert seg på analyse av ulike former for data. Rapporten har fått navnet The Digital Music Index, og skal blant annet vise hvilken artist som for tiden er mest populær blant piratene. Dette er første gangen rapporten kommer ut, og den vil være et nyttig verktøy for mange, kanskje spesielt musikkindustrien selv.

For med Musicmetric i hånden kan bransjen selv se hvor interessen for de ulike artistene er størst, og dermed sette i gang alternativer til platesalget. Det er for eksempel lett å tenke seg at man med dette verktøyet kan se hvor man bør gjennomføre konserter og andre stunt.

Mest nedlastning i USA

Det er ikke bare ulovlig kopiering som blir overvåket. Musicmetric ser også på lisensierte plattformer som Spotify, Deezer, 7Digital og iTunes. Også hvordan artistene bruker sosiale nettverk som Facebook og Twitter dekkes.

Om man ser på rene nedlastninger er det USA som er verst i klassen. Deretter følger Storbritania, Italia og Canada. Dette er absolutte tall, og ikke sett i lys av hvor mange som bor i de faktiske landene. Dermed havner Norge langt ned på hovedlisten og vises faktisk ikke på den resultatlisten som Musicmetric har lagt ut.

Hvilken artist er mest populær?

Det som derimot er mulig er å søke på enkeltartister for deretter å se hvordan det står til med vedkommende i Norge.

Siden målingen startet er det Rihanna som, på verdensbasis, fremstår som den mest populære artisten, med flest nedlastede sanger. Om vi sjekker hvordan det står til med Rihanna i Norge finner vi ikke uventet har det vært flest nedlastninger fra Oslo, tett etterfulgt av Bergen og Trondheim. Dette sier seg vel nesten selv, jo større by desto flere som deler filene.

Om vi derimot snur litt på det, og ser på hvor mange prosent av byens innbyggere som har lastet ned Rhianna i det siste så blir det mer spennende. Da detter Oslo langt ned, mens andre seiler opp. For mens 12 prosent av Oslos innbyggere har lastet ned Rihanna-musikk, så ligger tallene i Bergen på 16 prosent. Moss stiller derimot i en egen klasse, med 42 prosent. Dette er så drøye tall at vi har vanskelig for å tro det.

På verdensbasis ligger Norge på 10. plass. Med tanke på antall innbyggere er dette rett og slett imponerende. Vi ligger bak Brasils 194 millioner innbyggere, men foran Spanias 46 millioner. USA troner også her, med 8,8 millioner delinger.

(Kilde: Musicmetric)

Les også
Piratene får sin første ordfører
Les også
Nå er TV-piratene dømt
Les også
Mann fikk bot da kona lastet ned Rihanna-sanger
Les også
Google sensurerer «thepiratebay»
Les også
I natt knelte flere millioner nettsider
annonse

Les også