Mann fikk bot da kona lastet ned Rihanna-sanger
Omstridt antipiratlov får sitt første offer.
En franskmann måtte nylig betale en bot for at kona hans ulovlig lastet ned to sanger av popartisten Rihanna. Grunnen? Fordi internettabonnementet står i hans navn, og han er dermed ansvarlig for hva det blir brukt til.
Prinsippsak
Den 40-årige Alain Prevost endte opp med en bot på 150 euro, omtrent 1100 kroner, halvparten av det aktoratet opprinnelig var ute etter. Ikke akkurat en veldig stor bot, men det er fortsatt en bot. Prevost mente det var urettferdig at han som ikke hadde gjort noe galt skulle få en bot, mens kona hans gikk fri.
Prevost og kona skal ha vært midt i et skillsmisseoppgjør, og han var ikke veldig klar for å betale bøtene hennes i tillegg. Hun innrømte å ha lastet ned filene, og det hele så ut som en enkel sak i Provosts øyne. Slik ble det imidlertid ikke.
Kona innrømte å ha lastet ned
Han sendte en e-post til Hadopi, et fransk antipirat-organ, og ba dem heller ta kontakt med kona hans, som hadde innrømmet å laste ned filene. Han valgte så å si opp internettabonnementet sitt. Problemet var imidlertid at Hadopi kontaktet Prevost via e-post, som han nå ikke lenger kunne motta. Siden det nå virket som han ignorerte beskjedene deres, ble han innkalt til høring ved nærmeste politistasjon.
Her gikk han nok en gang igjennom hva som hadde skjedd, og hvordan han var en uskyldig part i saken. Han fikk redusert den opprinnelige boten fra 300 til 150 euro, men fikk likevel beskjed om at han sto ansvarlig for hva internettoppkoblingen i huset ble brukt til.
Omstridt piratlov
Alain Prevost er den første til å bli bøtelagt under den fransk piratloven, Hadopi (Haute Autorité pour la diffusion des œuvres et la protection des droits sur internet). Loven baserer seg på å sende ut tre advarsler til lovbrytere, slik at de får tid til å slutte med den ulovlige nedlastingen før de eventuelt blir straffet.
I tillegg til Prevost har Hadopi 14 andre lovbrytere i sikte, som vil bli bøtelagt på opptil 1500 euro (omtrent 11 000 kroner).
Hva synes du om avgjørelsen? Er det riktig at den som betaler internettregningen er ansvarlig for alt som skjer på nettet, eller er det den som laster ned som gjør noe galt? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.
Les også: Google sensurerer «thepiratebay»
(Kilder: BBC, Torrentfreak)