Til hovedinnhold

Piratene får sin første ordfører

Det sveitsiske piratpartiet vant lokalvalg.

iStock Photo

De såkalte piratpartiene gjør det stort nede i Europa for tiden. I vår ble det tyske piratpartiet historisk store, og nå kan piratbevegelsen skryte på seg enda en milepæl. I Sveits har piratene nemlig fått sin første ordfører, etter en valgseier i byen Eichberg.

Den 31 år gamle programmereren Alex Arnold tok en forholdsvis overlegen seier med 63 prosent av stemmene i den lille byen, melder TorrentFreak. Dette skal være det beste resultatet for en pirat noensinne i verden.

Åpenhet og personvern

Alex Arnold blir piratpartiets første ordfører.Foto: alexarnold.ch

Med 349 stemmer i en by med en befolkning på totalt 1500 mennesker, kunne Arnold konstatere seieren. Han vant ordførerstillingen i kamp mot to andre kandidater fra Schweizerische Volkspartei (SVP), som er det største partiet i Sveits.

Det sveitsiske piratpartiet ble stiftet for tre år siden og gjør seg nå klare til å påvirke sveitsisk politikk. Som ordfører kommer Arnold mest sannsynlig til å la seg inspirere av piratpartiets kjerneprinsipper, som større åpenhet i myndighetenes arbeid og økt fokus på personvern.

Fildeling kommer faktisk ikke til å stå på agendaen, ettersom nedlasting for personlig bruk er lovlig i Sveits.

Sveits havnet nylig på USAs verstingliste over land som må skjerpe seg i henhold til piratkopiering og intellektuell eiendomsrett.

– Den sveitsiske åndsverksloven er utilstrekkelig. Sveits har blitt et hjem for lugubre nettsteder der det eneste formålet er å forenkle og muliggjøre piratkopiering og tilgjengeliggjøring av opphavsrettsbeskyttet materiale, skrev de amerikanske myndighetenes antipirat-komité i sin rapport.

Gjenklang i samfunnet

Lederen av det sveitsiske piratpartiet, Thomas Bruderer, mener at seieren illustrerer at piratbevegelsens prinsipper er noe som ikke bare interesserer noen få mennesker:

– Dette resultatet er en viktig milepæl for vårt unge parti. Å vinne et flertall viser at medlemmene våre ikke er en del av en marginal gruppe, men har gjenklang i store deler av samfunnet, sier han ifølge TorrentFreak.

(Kilde: TorrentFreak)

annonse