Til hovedinnhold
NyhetSpar tusenvis av TV-kroner i året

Spar tusenvis av TV-kroner i året

Dette tjener du på TV-krigen ved å droppe lisensen.

Paul Weaver, Mediehuset Nettavisen

[Side3.no]: Den nye digitale hverdagen er slik at du ikke lenger trenger å ha abonnement fra en tradisjonell tv-leverandør eller betale lisens.

For å slippe å betale lisens må man ha en bekreftelse fra et autorisert verksted på at antenneinngangen til TV-en er plombert. Det er også mulig å kjøpe TV-apparater som i utgangspunktet ikke kan ta inn signaler uten en mottaker (altså en digital tuner).

Det kan koste rundt en tusenlapp å plombere tittekassa, men hvis du kjøper en ny TV hos en leverandør, kan du prøve å prute med deg dette i kjøpssummen.

Så mye koster det

Vi har regnet på hva forskjellen er på å betale for tilgang til TV gjennom leverandørene Riks-TV, Canal Digital eller Get mot å kun ha tilgang til nett-TV.

Vi har gjort to regneøvelser:

En hvor man vil ha tilgang til kanalene til NRK, TV 2, TV 3/Viasat og TVNorge samt Discovery Channel, Eurosport, Canal9, Disney Channel og et utvalg andre kanaler. Siden de forskjellige leverandørene har en del forskjeller på hvilke kanaler man får tilgang til i sine grunnpakker har vi tatt utgangspunkt i disse.

Den andre regneøvelsen er for den som er fotball - og sportsinteressert. Her har vi regnet på kostnadene ved å i tillegg kunne se fotballkamper fra Premier League samt TV 2 Sport og Champions League direkte.

Riks-tv og Canal Digital dyrest

Den billigste TV-leverandøren av de tre vi sammenlignet er Get hvor totalprisen blir 539 kroner per måned. Riks-TV og Canal Digital koster 569 kroner i måneden. For tilgang til en grunnpakke på nett vil man måtte betale 374,50.

Prisforskjellene er ikke store om man vil ha med sport. Det er omtrent de samme prisene man vil måtte ut med hvis man skal ha tilgang til Viasats sportskanaler samt C Sports.

Det er derimot en god del billigere å se Premier League og sport fra TV 2 på nett. En tilgang til deres Sumo koster 166,60 i måneden mot en pris på 249 kroner for TV 2 Premier League per måned, og man får også da flere kamper enn på deres tre kanaler på tv.

Riks-TV Canal Digital Get Nett
Lisens209,84209,84209,840,-
Pakke359359329374,50
Totalt mnd (år) 569 (6826) 569 (6826) 539 (6466) 374,50 (4494)
Sport707,75760807763
CL og PL*N/A471518435

* Det vil si tilgang til Champions League og Premier League-kampene. Hos Get inkluderer dette TV 2 Sport.

Merk: Riks-TV tilbyr ikke Viasat Sport. Canal Digital har ikke TV 2 Sport og TV 2 Zebra samt at TV 2 kan bli fakturert separat.

Dersom man er interessert i full pakke inkludert sport kan man altså spare rundt 3500 kroner på å velge ren nettløsning fremfor Get, som er det dyreste alternativet.

På nett får man i tillegg større tilgang til fotballkamper enn på TV, for ikke å snakke om friheten til å se en rekke filmer og TV-serier når en vil. I tillegg får en arkiv av TV-programmer som ikke er tilgjengelig på TV. Hos Riks-TV får man 25 kanaler i grunnpakken, hos Canal Digital 43 kanaler og hos Get 42 kanaler. I regneeksemplene har vi gått ut fra billigste dekoder.

Når det gjelder etableringskostnader har vi sett bort i fra dette som et motregning mot en investering i egen datamaskin knyttet til TV. Vi har heller ikke sett på kostnadene ved å ha tilgang til nett, noe vi regner med at man har fra før.

Les også: Slik kobler du datamaskinen til TV

Krigen er i gang

De aller fleste kabel-leverandørene tilbyr også filmleie. Dette koster fra 25 til 59 kroner per film. Den nylanserte konkurrenten Netflix koster 79 kroner for fri tilgang per måned.

Lansering av Netflix i Norge og HBONordic har fått de andre leverandørene av såkalte premiumtjenester i Norge til å skru på alle kraner når det gjelder tilbud.

TV 2 Sumo har lagt ut alle sesongene av populære serier som «Damages», «Prison Break», «Rescue Me», «Buffy the Vampire Slayer», «Ally McBeal», «The Big C», «X-Files», «Chicago Hope» og «24» på sin tjeneste.

I tillegg er svært mange filmer tilgjengelig slik som «Drageløperen», «Scream 3», «Scary Movie», «Bend it Like Beckham» og «Chicago». Du kan også se alle de 28 sesongene med «Hotel Cæsar».

Her finner du TV 2 Sumo

Viaplay - som har filmer, serier og sport - har mange hele sesonger av populære serier som «The Walking Dead», «Spartacus: Blood & Sand», «No Ordinary Family», «Anger Management» og alle sesongene av «Lost». Viaplay har satt ned sin månedspris for TV og film til 79 kroner, det samme som Netflix tar.

Her finner du Viaplay

De rene filmtjenestene som SF Anytime og Telenors tjeneste med filmer og direkte nett-tv fra TVNorge, Disney, Animal Planet, Discovery og Eurosport har foreløpig ikke kommet med nye tilbud direkte på sine sider. Du kan derimot finne svært mange tilbud på abonnement gjennom andre kanaler.

annonse