Nyhet

Forbrukerrådet slakter Netflix

Tjenesten krever at du sier fra deg norske forbrukerrettigheter.

Onsdag morgen denne uken ble strømmingstjenesten Netflix lansert i Norge. For 79 kroner hver måned kan du strømme filmer og TV-serier til en rekke enheter, som nettbrettet, PC-en eller TV-en.

Selv om dette er spennende for norsk mediedistribusjon, retter Forbrukerrådet nå hard kritikk mot tjenesten. Etter at bloggeren Petter Reinholdtsen så nærmere på brukervilkårene, og Aftenposten plukket opp saken, omtaler Forbrukerrådet vilkårene som «helt hinsides».

Frasier deg all rett

Godt gjemt bak mengder med tekst i brukervilkårene, finner du blant annet følgende utdrag:

«DU SAMTYKKER I AT DU FRASIER DEG ENHVER RETT TIL RETTSLIGE SKRITT for å hevde eller forsvare rettighetene dine under denne kontrakten». Videre godtar du at tvister skal føres via en «NØYTRAL VOLDGIFTSMANN/MEKLER og IKKE en dommer eller jury»

Er du ikke enig, ber Netflix deg om å rett og slett holde deg milevis unna tjenesten:

«Hvis du ikke samtykker i disse vilkårene for bruk, må du ikke bruke Netflix-tjenesten, inkludert webområdet og brukergrensesnittet vårt», heter det i vilkårene.

Er nok ikke slemme

– Dette er klassisk for et amerikansk selskap som introduserer seg i Europa uten å tenke på at det er en helt annen rettstradisjon her, forteller Thomas Nordtvedt, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, til Aftenposten.

Selv om han kaller vilkårene «helt hinsides», er han ikke direkte bekymret:

– Jeg vil uansett berolige norske kunder som har sagt ja til disse vilkårene. Dette er såpass ekstremt at dersom dette hadde kommet til en norsk rettssal vil nok disse vilkårene avvises, sier han til avisen.

– Jeg tror ikke at Netflix gjør dette for å være slemme, men det er nok dårlig forberedelse, forteller han.

– Vi overholder reglene

Netflix ønsker ikke å kommentere hvorfor de velger å forme brukervilkårene slik, og om har planer om å tilpasse den norske versjonen:

– Vi overholder gjeldende regler og forskrifter, og vi er stolte av at vi har god kundeservice og en fleksibilitet som gjør det enkelt for brukere å avbryte abonnementet hvis de ikke er fornøyd med tjenesten, sier Joris Evers, global kommunikasjonsdirektør i Netflix sentralt, til Hardware.no

Les også: Derfor valgte Netflix norge »

(Kilde: Aftenposten)

Les også
Playstation 3-brukere digger Netflix
Les også
Opptil 500 000 mistet TV 2-kanaler
Les også
Truer HBO med forbud
Les også
– HBO har et problem med loven
Les også
Netflix slapp grove undertekster i barneserie
Les også
– Microsoft vil kjøpe Netflix
Les også
Spar tusenvis av TV-kroner i året
Les også
Netflix på mobilen gir deg en TV i lomma
Les også
Netflix: – Derfor valgte vi Norge
Les også
Netflix er her – kan være gratis ut året
Les også
TV-giganten HBO klar for Norge
annonse