Ny Snowden-avsløring: NSA forbereder seg på digital krig

Den massive overvåkningen er visst bare begynnelsen.

For en tid tilbake var den nå kjente varsleren Edward Snowden i mediene stadig vekk, men den siste tiden har hyppigheten til nye avsløringer sunket betraktelig. Nå har det imidlertid dukket opp en ny, stor avsløring basert på lekkede Snowden-dokumenter, og som alltid står etterretningebyrået NSA i sentrum.

Ifølge Snowden-dokumenter som den tyske avisen Der Spiegel har fått eksklusiv tilgang til ser det ut til at den massive overvåkningen NSA har bedrevet i lang tid bare er begynnelsen. Byrået ser nemlig ut til å forberede seg på en fremtidig, digital storkrig over Internett.

Kan sette hele samfunn ut av spill

I dokumentene antyder det at disse forberedelsene blant annet innebærer å sette byrået i stand til å bruke Internett til å sette datanettverk ut av spill og på den måten for eksempel lamme såkalt kritisk infrastruktur, det vil si slik ting som strømnett, vannforsyninger, fabrikker, flyplasser og finanssystemer.

Den massive overvåkningen vi har hørt så mye om skal bare danne grunnlaget for denne kapasiteten, gjennom å bidra til å avdekke sårbarheter i fiendtlige datasystemer. Denne overvåkningsfasen omtales i dokumentene som «phase 0» i det som altså tilsynelatende er en langt større plan.

«Phase 0» er blitt brukt til å plante «skjulte implantater» for å infiltrere de fiendtlige systemene, noe som igjen skaffer NSA permanent tilgang til systemene. Denne tilgangen gir i neste omgang byrået evne til å både kontrollere og ødelegge kritiske systemer. Slike systemer defineres som alt som er avgjørende for å holde et samfunn i gang, slik som systemer knyttet til energi, transport og kommunikasjon.

I ett av dokumentene kommer det frem at NSA mener den neste store konflikten vil starte på Internett, og at det er det som er grunnlaget for den pågående digitale «opprustningen». NSA skal ha bedt om en ekstra bevilgning på én milliard dollar i sitt 2013-budsjett for å øke sin kapasitet til å utføre nettangrep.

Utnytter andre angrep

I dokumentene kommer det ellers frem at ondsinnet programvare er et av virkemidlene NSA bruker aktivt i sin hackevirksomhet. Programvaren brukes gjerne til å forvandle datamaskiner til «skytter»-noder, som mottar kommandoer fra NSA og brukes til å utnytte sårbarheter og utføre angrep i stor skala.

I tillegg til dette viser dokumentene imidlertid også et annet interessant konsept. Det viser seg nemlig at NSA også utnytter angrep utførte av andre digital spioner til sin egen fordel, gjennom noe byrået kaller «fourth party collection». Dette innebærer at byrået skaffer seg informasjon om både verktøyene, teknikkene, målene og selve «tyvegodset» til andre spioner.

Et eksempel på dette skal være et kinesisk angrep mot amerikanske servere som fant sted i 2009, hvorpå NSA ikke bare lyktes med å spore angrepet tilbake til Kina, men også stjal etterretningsinformasjon hentet inn fra andre kinesiske nettangrep. Alle land som ikke er med i den såkalte «Five Eyes»-alliansen, som er en etterretningsallianse bestående av USA, Storbritannia, New Zealand, Australia og Canada, er potensielle mål for denne praksisen.

Flere detaljer om hva de nye dokumentene inneholder finner du hos Der Spiegel.

NSA har ikke klart å få has på absolutt alt: Disse Snowden-dokumentene viser hvilke krypteringsverktøy byrået ikke har knekt »

(Via Engadget)

Les også
Wikipedia saksøker NSA
Les også
Vil hjelpe deg med å skjule hva du gjør på nettet
Les også
Vil slåss for fritt og åpent Internett
Les også
Snowden-lekkasje viser hvilke krypteringsverktøy NSA ikke klarer å knekke
Les også
Microsoft tetter alvorlig SSL-sikkerhetshull i Windows
Les også
Det hvite hus ble hacket
annonse