Til hovedinnhold

Vil slåss for fritt og åpent Internett

President Barack Obama vil ha sterkere lover mot kyberkriminelle.

Natt til onsdag norsk tid holdt den amerikanske presidenten sin årlige State of the Union-tale i Kongressen. I talen viet han overraskende mye tid på informasjonsteknologi og Internett. Og nettnøytralitet.

Fridde til it-entreprenørene

Observatører vil ha det til at Obama brukte talen til å starte den neste presidentvalgkampen, og at han særlig var opptatt av å sikre middelklassens støtte til demokratene. Da er kommende IT-entreprenører en viktig målgruppe.

– Jeg vil forsvare et fritt og åpent Internett, sørge for at det når inn i hvert eneste klasserom og hver eneste gren av samfunnet, og hjelpe folk til å bygge opp de raskeste nettverkene, slik at neste generasjon av digitale innovatører og entreprenører har den plattformen de trenger til å fortsette å fornye vår verden, sa Obama.

Apropos overvåking: Med dette Philips-kameraet kan du overvåke hjemmet ditt (CW.no)

Krig mot kyberkriminelle

Samtidig signaliserte den amerikanske presidenten kraftigere lut i kampen mot kriminelle hackere.

– Ingen utenlandsk nasjon og ingen hacker skal kunne stenge våre nettverk, stjele våre handelshemmeligheter eller true amerikanske familiers rett til privatliv, spesielt våre barn, sa Obama.

Dette kommer bare noen uker etter at Nord-Korea har vært beskyldt for dataangrep og trusler mot Sony.

Obama varslet nye lover som gir økt beskyttelse til bedrifter som deler informasjon om kybertrusler med myndighetene, og han vil kriminalisere dem som forårsaker avbrudd i datatjenester og i bruken av programvare.

– Hvis vi ikke handler, vil vi gjøre nasjonen og økonomien svært sårbar. Hvis vi handler, kan vi fortsette å beskytte teknologien som har gitt uvurderlige muligheter til folk overalt på planeten, sa Obama i sin tale.

Privatlivets fred

Om de kontroversielle overvåkningstiltakene som amerikanske myndigheter gjerne vil ha, sa Obama at USA fortsatt må legge stor vekt på privatlivets fred og sivile rettigheter. Dette er nødvendig for å sikre maksimalt samarbeid med andre land og med IT-bransjen i kampen mot terroristnettverk.

Obama lovte å komme med en ny utredning av forholdet mellom overvåkningstiltak og privatlivets fred i neste måned. Han hevdet at de amerikanske etterretningstjenestene har samarbeidet tett med forkjemperne for privatlivets fred for å sikre samfunnet mot mulige angrep, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Talen viser også at Obama går en annen vei enn sin britiske kollega, statsminister David Cameron. Han fortalte i forrige uke at han ville forby krypterte meldingstjenester, som Skype og Whatsapp.

De første republikanske reaksjonene på Obamas tale gikk mest på kritikk av presidentens utenrikspolitikk, mens forslagene hans rundt informasjonsteknologien ikke ble nevnt i noen særlig grad.

Men republikanerne er klare på at de vil arbeide for sterkere beskyttelse mot alle hackerangrepene som vi har sett i senere tid, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Les også: Dette verktøyet gjør det enklere for kriminelle å tømme bankkontoer. (Cw.no)

Les også
Hacket presidentens timeplan
Les også
Hvorfor sier de at Internett er reddet?
Les også
Kan være historiens største cyberraid
Les også
NSA skal ha holdt øye med Nord-Korea lenge før den store Sony-hackingen
Les også
Ny Snowden-avsløring: NSA forbereder seg på digital krig
Les også
Nord-Korea slurvet
Les også
Obama vil ha en slutt på diskriminering av Internett-innhold
annonse