Til hovedinnhold

Vil hjelpe deg med å skjule hva du gjør på nettet

F-Secure Freedome skal beskytte mot overvåking og forhindre at du legger igjen spor på PC-en eller mobiltelefonen din.

Det finske sikkerhetsselskapet F-Secure har lansert en sikkerhetsløsning for Windows-PC-er som ifølge dem selv skal beskytte deg mot overvåking, og samtidig også forhindre at du spores og at noen kan kartlegge surfevanene dine.

Produktet heter Freedome, og finnes fra før av også for Android og iOS. Med Freedome installert på PC-en eller mobilen vil data kunne krypteres og overføres via VPN, slik at du skal kunne surfe tryggere via offentlig tilgjengelige trådløse nettverk. Ifølge F-Secure vil ikke mellommenn kunne få tilgang til innholdet i kommunikasjonen. Brukerens ekte IP-adresse vil skjules fra nettstedet som besøkes, og F-Secure hevder at det ikke skal være mulig å spore surferens atferd basert på IP-adresse.

Freedome for Windows. Foto: F-Secure

Kartlegger surfevaner

Freedome inneholder også funksjoner for å blokkere usikre nettsteder, og skanner for ondsinnet programvare, informasjonskapsler (cookies) som brukes til å spore deg, samt apper som prøver å videresende informasjon uten at du er klar over det.

– Freedome gir ikke bare beskyttelse mot staten og kriminell overvåking. Den mest omfattende overvåkingen i dag er kommersielle selskaper som kartlegger dine surfevaner for å tilpasse reklamer. Det er en overvåking vi snakker altfor lite om, sier Xerxes Malekani, skandinavisk sjef, F-Secure.

Ifølge en undersøkelse fra F-Secure er det bare 15 av de 100 mest populære web-adressene i verden som besøkes direkte av menneskelige brukere. 85 prosent er tredjeparts nettsteder som blir kontaktet av den siden brukeren besøker, og mer enn halvparten av disse igjen er sporingsnettsteder som bygger opp en profil av deg og surfevanene dine.

Dette verktøyet hjelper neppe mot dette problemet: Skuldersurfer du? »

Les også
Nekter å utlevere kundedata
Les også
Microsoft gjør det vanskeligere å installere alternativer til Windows på nye PC-er
Les også
HTTP/2: Største oppdatering siden 1999
Les også
Kim Dotcom med avlyttingssikker Skype-konkurrent
Les også
NSA skal ha holdt øye med Nord-Korea lenge før den store Sony-hackingen
Les også
Ny Snowden-avsløring: NSA forbereder seg på digital krig
Les også
Nå kan hackere stjele fingeravtrykket ditt kun ved hjelp av et bilde av hånden din
annonse