Til hovedinnhold

Det hvite hus ble hacket

Hackere brøt seg inn i huset til verdens mektigste person.

Orhan Cam/Shutterstock.com

Det er liten tvil om at hackere er blitt svært sofistikerte, og de kyndigste av innbruddstyvene har allerede mange sensitive mål på merittlisten. Nå ser det ut til at de kan legge til enda et.

Avisen The Washington Post nå melder har selveste Det hvite hus, embedsboligen til den amerikanske presidenten, blitt utsatt for et hackerangrep.

Angrep uklassifiserte systemer

Angrepet skal ha funnet sted i løpet av de siste ukene og rettet seg visstnok mot de uklassifiserte datasystemene til Det hvite hus, det vil systemer som i utgangpunktet ikke inneholder gradert informasjon.

Ifølge anonyme talspersoner for Det hvite hus skal ingen systemer ha blitt skadet, men som en konsekvens av mottiltakene ble noen av tjenestene midlertidig forstyrret, og medarbeidere skal også ha blitt bedt om å skifte passord. Det er ikke klart hva slags informasjon hackerne eventuelt skal ha fått med seg.

Hendelsen ses naturlig nok på som alvorlig, og både FBI, Secret Service og NSA etterforsker nå saken. Så langt skal det imidlertid ikke være tegn til at gjerningspersonene har brutt seg inn i noen av de klassifiserte og mest sensitive systemene.

Trolig utført av russere

Det hvite hus har ikke offisielt uttalt seg om hvem de mistenker står bak angrepene, men kilder som Washington Post har vært i kontakt med mener at målet i dette tilfellet gjør det naturlig å anta at angrepet er støttet av statlige myndigheter.

Som avisen påpeker har russisk etterretning tidligere vært antatt å stå bak et stort angrep mot de hemmelige nettverkene til det amerikanske forsvaret i 2008, og Russland er som kjent også hovedmistenkt i mange andre sofistikerte hackersaker.

For litt siden meldte vi for eksempel om en storstilt spionasjekampanje mot både NATO, EU og USA som etter all sannsynlighet ble utført av russiske hackere. Det er dermed ikke helt ulogisk å anta at russere står bak denne gangen også, men dette er altså ikke offisielt bekreftet.

Windows 10 kan fjerne to store sikkerhetsproblemer: Dette er de nye sikkerhetsfunksjonene til operativsystemet »

Mer om
annonse