Nyhet

Wikipedia saksøker NSA

Vil ha en stans i den massive overvåkningen til byrået.

Den nå godt kjente overvåkningsaktiviteten til det amerikanske etterretningsbyrået NSA har allerede fått mange alvorlige, diplomatiske konsekvenser, men de mer konkrete, rettslige reaksjonene har det ennå ikke vært så mange av. Nå har en ganske uventet aktør kastet seg inn i konflikten med fyll tyngde, nemlig det kjente Internett-oppslagsverket Wikipedia.

bloggen sin melder Wikipedia at de nå har gått til det skritt å levere inn et formelt søksmål mot NSA med bakgrunn i masseovervåkningsskandalen som har blitt rullet ut gjennom de siste par årene. I tillegg til NSA har Wikipedia også saksøkt det amerikanske justisdepartementet for sin delaktighet.

Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales mener han har mange gode grunner til å saksøke NSA. Foto: 3777190317/Shutterstock.com

– Truer friheten på Internett

Wikipedia er imidlertid ikke alene, og hele åtte andre aktører har sluttet seg til søksmålet, blant annet den amerikanske avdelingen av Amnesty International og menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Målet med søksmålet er rett og slett å få stanset overvåkningsaktiviteten til byrået, som Wikipedia mener er grovt umoralsk.

– Vi leverer i dag inn søksmålet på vegne av våre lesere og redaktører overalt. Overvåkning forringer det som var den opprinnelige idéen bak Internett, nemlig å etablere et åpent rom for samarbeid og eksperimentering, og et rom fritt for frykt, sa Wikipedia-grunnleggeren Jimmy Wales i blogginnlegget.

Sjefen for Wikimedia Foundation, Lila Tretikov, pekte også på hvordan NSAs aktiviteter en en stor trussel for friheten.

– Ved å avlytte selve Internettets ryggrad har NSA også satt demokratiets ryggrad under press. Wikipedia er bygget på både ytrings-, undersøkelses- og informasjonsfriheten. Ved å begå brudd på våre brukeres personvern truer NSA den intellektuelle friheten som en sentral for folks mulighet til å danne og forstå kunnskap, sa Tretikov.

Nevnte Wikipedia som overvåkningsmål

WIkipedia mener det rettslige grunnlaget for søksmålet blant annet ligger i det de mener er brudd på den amerikanske grunnloven, nærmere bestemt den såkalte «first amendment»-paragrafen som beskytter ytringsfriheten og «fourth amendment»-paragrafen som forbyr urimelige søk og beslagleggelser. Wikipedia mener også NSA har beveget seg langt utenfor mandatet de er gitt av den amerikanske kongressen.

I sitt blogginnlegg refererer Wikipedia videre til en tidligere lekket, hemmeligstemplet NSA-dokument som spesifikt nevnte Wikipedia og nettstedets brukere som overvåkningsmål, noe de også mener danner et solid grunnlag for søksmålet. Flere detaljer kan du finne i selve søksmålsdokumentet.

USA kommer stadig med fremstøt som kan true personvernet: Nå kan en ny regel gi landet tillatelse til å fjernransake datamaskiner i hele verden »

(Via Digital Trends)

Les også
Snart kan Wikipedia snakke til deg
Les også
Nå avslutter NSA endelig den storstilte masseovervåkningen – i alle fall i USA
Les også
NSA ville spre ondsinnet programvare via Google Play-butikken
Les også
Så mange A4-sider ville det tatt å skrive ut hele Internett
Les også
Ny regel kan gi USA mulighet til å fjernransake datamaskiner i hele verden
Les også
Ny Snowden-avsløring: NSA forbereder seg på digital krig
Les også
– NSA-skandalen vil ødelegge Internett
annonse