Nyhet

Nå er det klart hvordan Trumps Huawei-løfte skal holdes

Huawei ble tidligere i år satt på en liste som gjorde at de ikke kunne handle med amerikanske selskaper. Tiltaket truet med å rive føttene under selskapets mobil- og PC-produksjon, men i slutten av juni gjorde president Donald Trump det klart at deler av sanksjonene ville bli lettet. Først nå har USA gjort det klart hvordan dette skal foregå.

I etterkant av Trumps tale etter G20-møtet i Japan har det vært noe forvirring om akkurat hvordan denne lettingen ville bli. Flere medier har de siste par ukene notert seg at det ikke har skjedd noen formelle endringer i reglene.

Bakgrunn: Huawei-krisen enkelt forklart

Kan søke om lisens

I en tale gjengitt av New York Times forklarte handelsminister Wilbur Ross i den amerikanske administrasjonen at USA vil gi lisenser for handel med bestemte selskaper.

Dermed kan Huawei søke om lov til å handle med for eksempel Google, Intel og Microsoft. Forutsatt at amerikanske styresmakter ikke finner at samarbeidet truer nasjonal sikkerhet vil de utstede en lisens.

Det betyr at Huawei sannsynligvis kan fortsette produksjon og utvikling av mobiler og PC-er sammen med sine amerikanske partnere uten nevneverdig opphold. Fra før hadde Huawei et midlertidig unntak for handel med amerikanske selskaper som varer frem til midten av august.

«Løsningen» kan fortsatt ha utløpsdato

Men den nye løsningen er ikke nødvendigvis et frislipp for Huawei. Også den kan være tidsbegrenset.

New York Times siterer Larry Kudlow i Komiteen for nasjonal økonomi i Det hvite hus på at USA har «åpnet døren - gjort lisenskravene fra Handelsdepartementet mer romslige.» Men Kudlow sier samtidig at også denne døråpningen er for en begrenset mengde tid.

Akkurat hva det betyr er uvisst. Men Trump sa i sin tale etter G20-møtet at det store spørsmålet om Huawei-salg av nettverksutstyr og produkter til USA ville måtte vente til senere i de pågående forhandlingene mellom USA og Kina.

Sikkerhet og handelskrig

USA har i flere omganger vist til Kinas største privateide selskap som en sikkerhetsrisiko, mens de altså i det siste også har omtalt Huawei i forbindelse med handelsforhandlingene mellom de to landene.

Huawei på sin side har hevdet at de lenge har forberedt seg på et scenario som likner på dette. De har blant annet jobbet med sitt eget operativsystem, og har bunkret opp deler for å kunne produsere varer i lang tid gjennom et eventuelt forbud.

Samtidig har selskapet i det siste også vært litt mer tydelige på svakhetene ved disse planene. Blant annet har sjefen i Huawei uttalt at operativsystemet vil være raskere enn Android og MacOS, men at det vil behøve en appbutikk for å overleve.

Nedgang i internasjonalt salg

Salget av Huawei-produkter utenfor Kina har også gått ned med 40 prosent, ifølge BBC. Samtidig er veksten for Huawei-produkter i Kina så sterk at selskapet regner med å holde seg på fjorårets nivå i omsetning, i stedet for å få den sterke økningen de hadde forventet.

Trump-administrasjonen sier nå at forhandlingene med Kina er tilbake på sporet, etter at de to nasjonene har hevet tollsatsene for hverandre gjentatte ganger de siste månedene. Etter G20-møtet ble en ventet 20 prosents tolløkning fra USA på kinesiske varer satt i bero.

Les også
NY Times: Trump letter på forbudet mot Huawei
Les også
Nå ligger Huawei tynt an ... igjen
Les også
Er det trygt å kjøpe Huawei?
Les også
Huawei vil fortsatt utestenges fra det amerikanske 5G-nettet
Les også
Huawei får igjen lov til å kjøpe deler fra USA
Les også
Huawei-sjefen: Hvis Kina tar hevn på USA er jeg den første som protesterer
Les også
Trump: Huawei er veldig farlige
Les også
Huawei-krisen forklart
Les også
Nå er Huawei på pustemaskin
annonse