Nyhet

NY Times: Trump letter på forbudet mot Huawei

Kan det komme tidsnok for Mate 30 Pro?

Donald Trump vil snart tillate amerikanske selskaper å selge «ikke-sensitive» varer til kinesiske Huawei, ifølge NY Times.

Ifølge avisa ga Trump i et møte forrige uke grønt lys til å starte godkjenningen av en lisens som vil tillate et lite utvalg amerikanske bedrifter å omgå forbudet.

Huawei har havnet i sentrum for den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina. I mai ble teknologigiganten svartelistet av amerikanske myndigheter, som mener selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko. Huawei har avvist anklagene.

Har unntak for vedlikehold

Forbudet gjør at teknologiselskapet ikke kan kjøpe deler og skaffe seg teknologioppdateringer fra selskaper som Google og Micron uten å søke godkjenning fra USAs regjering.

Restriksjonene gjelder imidlertid bare kjøp av deler til og samarbeid om nye produkter. Eksisterende produkter kan Huawei fortsatt samarbeide med aktører som Google om å holde i drift. Den foreløpige dispensasjonen er den andre i rekken, og går ut den 19. november.

Det var ventet at mer generelle lettelser som også omfattet utvikling av nye produkter ville komme i forkant av den siste dispensasjonen. Donald Trump lovet i etterkant av et toppmøte i Japan at den kinesiske mobil- og nettverksprodusenten skulle få handle med amerikanske selskaper der det ikke truet sikkerheten.

Siste toppmodell ut er bare i Kina

I etterkant av møtet ble imidlertid stemningen de to landene mellom langt dystrere, med stadig opptrappede tollsatser som resultat. Og den lovede lettelsen kom altså ikke.

At handelsforbudet fortsatt gjelder har allerede fått et ganske tydelig utslag for Huawei; deres nylanserte toppmodell, Mate 30 Pro, er foreløpig kun tilgjengelig i Kina. Den har ikke offisiell tilgang på Google Play-butikken.

Det er ukjent om en letting på restriksjonene nå vil gi Mate 30-modellene Google Play og en global lansering. Men Huawei oppga priser på telefonen i Euro da de lanserte den i Munchen i september.

Handelsforbudet har allerede fått følger for nylanserte Mate 30 Pro. Den kan foreløpig ikke leveres med Googles appbutikk Play installert, og selges derfor ikke i Europa. Blant de store nyhetene er et vidvinkelkamera med enorm fotobrikke i og flere nye videofunksjoner.

Her på berget er det også interessant at Telia nå har valgt sin 5G-leverandør. Den nordiske mobilkjempen landet på svenske Ericsson som totalleverandør. Det betyr at de også dytter ut det som står igjen av kinesisk 4G-utstyr i Telias Mobilnett.

Ice.net har på sin side valgt utstyr fra Nokia, mens Telenor foreløpig ikke har valgt, men er i en anbudsprosess med ulike leverandører. De forventer å ha valgt leverandør i løpet av 2019, med kommersiell lansering planlagt for nyåret.

Les også: Telia kaster ut Huawei »

Kan rykke ned til tredjeplass igjen

I tillegg til sikkerhetsspørsmålene og USA og Kinas pågående handelskrig har Huawei enda et mulig problem fremover. Det meldes nemlig om friskt salg for Apples nye iPhone 11-modeller.

Huawei har vært den eneste større mobilprodusenten med vesentlig vekst det siste året, og de har passert Apple på salgsstatistikken, med førsteplassen og Samsung som neste mål. Hvis Apple har fått tilbake drivet med iPhone 11 kan det i stedet ende med at Huawei rykker ned igjen på tredjeplass, bak de amerikanske og koreanske kamphanene.

Les også
Kun én vinnersjanse igjen for Huawei
Les også
Nå ligger Huawei tynt an ... igjen
Les også
Google: Huawei Mate 30 Pro vil ikke komme med Google-apper
Les også
Er det trygt å kjøpe Huawei?
Les også
Nå er det klart hvordan Trumps Huawei-løfte skal holdes
annonse