Nyhet

Huawei får midlertidig tillatelse til å kjøpe amerikanske produkter

Det amerikanske handelsdepartementet har gitt Huawei midlertidig lisens til å kjøpe amerikansk-produserte varer til å opprettholde og oppdatere eksisterende nettverk og produkter, skriver Reuters.

Huawei får fortsatt ikke anledning til å kjøpe amerikanske deler og komponenter til nye produkter, men endringen gjør i det minste at Huawei får anledning til å sende ut programvareoppdateringer til mobiltelefonene sine.

Lisensen gjelder frem til 19. august, og har som intensjon å gi teleoperatører som baserer seg på Huawei-utstyr tid og anledning til å kaste seg rundt, sa den amerikanske handelsministeren Wilbur Ross mandag.

Svarteliste

Det skjer etter at Huawei før helgen ble lagt til på en svarteliste som i praksis forbyr eksport av amerikanske deler og teknologi til bruk i Huawei-produkter. Grunnen oppgis å være at Huawei er en trussel mot nasjonal sikkerhet på grunn av sine bindinger til kinesiske myndigheter.

Det førte videre til at både Google, Intel, Broadcom og Qualcomm droppet samarbeid med det kinesiske selskapet, noe som blant annet kan føre til at Huawei ikke lenger får full tilgang til Android-operativsystemet til sine mobiltelefoner.

Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei sa tirsdag til kinesiske medier at de hadde forberedt seg på et scenario hvor de kunne bli ilagt restriksjoner fra USA.

– Handlingene til amerikanske myndigheter undervurderer våre evner, sa Huawei-grunnleggeren til kinesisk TV.

Han sa videre at Huawei var i stand til selv å produsere brikkene de kjøper fra USA, men at det ikke betyr at de vil slutte å kjøpe amerikanske brikker.

Han meldte også ifølge NTB at de hadde et beredskapslager av prosessorer og at Huaweis 5G-utvikling ikke vil bli påvirket av sanksjonene.

– Utvikler eget system

I mars rapporterte nettstedet The Verge at Huawei jobber med å utvikle egne alternativer til Android og Windows, angivelig for å beskytte seg mot en situasjon som de nå har havnet i.

Huaweis norske kommunikasjonssjef Erik Thomas Ganer sendte for øvrig ut denne uttalelsen mandag, etter at det ble klart at Google droppet videre samarbeid:

«Huawei har bidratt betydelig til utviklingen og veksten av Android på verdensbasis. Som en av Androids viktigste globale partnere har vi jobbet tett med selskapets åpen kildekode-plattform for å utvikle et økosystem som har kommet både brukerne og bransjen til nytte. Huawei vil fortsette våre sikkerhetsoppdateringer og ettersalgstjenester til alle eksisterende Huawei- og Honor-smarttelefoner samt nettbrett som allerede har blitt solgt eller fortsatt er på lager på verdensbasis.

Vi vil også fortsette å utvikle et trygt og bærekraftig programvareøkosystem som vil gi den beste opplevelsen for alle brukere globalt».

Les også
Er det trygt å kjøpe Huawei?
Les også
Huawei bekrefter: Mange av selskapets telefoner vil få Android Q
Les også
Trump: Huawei er veldig farlige
Les også
Panasonic stopper Huawei-leveranser
Les også
BBC: Huawei kan ikke lenger samarbeide om mobilprosessorer
annonse