Til hovedinnhold

Trump: Huawei er veldig farlige

Samtidig åpner han for en løsning på konflikten.

I en seanse filmet av TV-stasjonen C-Span i natt omtalte President Donald Trump Huawei som «noe veldig farlig»:

– Huawei er veldig farlige. Om du ser på hva de har gjort fra et sikkerhetsstandpunkt, fra et militært standpunkt, er det veldig farlig.

Til tross for disse uttalelsene fortalte Trump at det er en god mulighet for at USA og Kina inngår en avtale som avslutter handelskrigen, og som også omfatter en avtale om Huawei:

– Hvis vi inngår en avtale, så kan jeg forestille meg at Huawei blir inkludert i en eller annen form, eller i en del av handelsavtalen, sa Trump til pressen torsdag.

På spørsmål fra presse om hvordan en slik avtale ville se ut svarte presidenten:

– Den ville se veldig bra ut for oss.

Før presidenten gjentok at de er bekymret for Huawei fra et sikkerhetstandpunkt.

Hvordan USA planlegger å eventuelt løfte handelsrestriksjonene mot Huawei når disse kommer som en konsekvens av frykt for spionasje og sikkerhetsbrudd, er dermed uklart.

Les også: Her er alt du trenger å vite om Huawei-krisen »

Havnet på svarteliste

De nye uttalelsene om Huawei falt samtidig med at Trump lovet hjelp til amerikanske bønder som sliter under den pågående handelskrigen.

Uttalelsen om Huawei kom samtidig som Trump kunngjorde at det vil bli gitt mer hjelp til amerikanske bønder som blir skadelidende som følge av handelskrigen med Kina.

USA eksporterer store mengder jordbruksprodukter til Kina, ikke minst soyabønner. Men nå er eksporten rammet av kraftig nedgang på grunn av handelskrigen.

Den kinesiske mobilgiganten Huawei er blitt svartelistet av Trump-administrasjonen. Huawei-produkter er uønsket i USA, og det er også varslet et forbud mot å eksportere teknologi til selskapet. Utestengelsen fra det amerikanske markedet er blitt begrunnet med at Huawei utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko for USA.

Brudd med partnere

P30 Pro er den siste i rekken av telefoner som har drevet Huawei opp og frem. Men de siste dagene har salget slakket av flere steder, inkludert hos Elkjøp her i Norge.

I starten brøt Google, Qualcomm og Intel med den kinesiske mobilkjempen, men siden har også japanskeide ARM varslet at de ikke vil hjelpe Huawei med å utvikle mobilprosessorer lenger.

Etter at USA ga en nitti dager lang dispensasjon for vedlikehold og drift av eksisterende produkter gjenopptok imidlertid Google samarbeidet med Huawei.

Uten disse leverandørene kan selskapet få problemer med å utvikle og selge datamaskiner og mobiltelefoner.

Nytt selskap avslutter samarbeid

I natt ble det også kjent at organisasjonen som lisensierer ut bruken av SD-minnekort har avsluttet samarbeidet med Huawei. Det betyr at selskapets telefoner ikke kan leveres med rom for utvidet lagring, noe særlig mange av deres budsjettmobiler gjør for å holde prisen nede.

Kan gå forbi Samsung

Huawei har hatt sterk medvind på markedet de siste par årene, og de tok i fjor igjen amerikanske Apple i markedsandel. For øyeblikket har de bare Sør-Koreanske Samsung over seg, og kunne med fortsatt vekst tatt igjen Galaxy-telefonenes popularitet i løpet av 2019.

Men allerede få dager etter at USAs sanksjoner trådte i kraft meldes det om svekket salg både her i Norge og andre steder i verden.

(Kilder: NTB, C-Span via The Verge)

Les også
Kun én vinnersjanse igjen for Huawei
Les også
Hva skjer om Huawei forsvinner?
Les også
Nå ligger Huawei tynt an ... igjen
Les også
Nå er det klart hvordan Trumps Huawei-løfte skal holdes
Les også
Huawei-krisen forklart
Les også
Nå er Huawei på pustemaskin
Les også
BBC: Huawei kan ikke lenger samarbeide om mobilprosessorer
Les også
Huawei får midlertidig tillatelse til å kjøpe amerikanske produkter
Les også
Trump forbyr amerikanske selskaper å bruke utenlandsk teleutstyr
Les også
Trump skal vurdere å totalforby Huawei og ZTE i USA
Les også
Trump, Kina og Russland avfeier artikkel om usikret mobiltelefon
Les også
ZTE og Huawei blir forbudt å bruke av statsansatte i USA
annonse